TEMA DEL DIA

Principi d'acord per reformar l'Estatut i eliminar els aforaments dels polítics

El PP anuncia que tots estan per eliminar el “privilegi” dels diputats de Balears, del president del Govern i dels membres de l'Executiu autonòmic

Els grups polítics representats al Parlament han arribat ja a un principi d'acord per modificar l'Estatut d'Autonomia amb l'objectiu d'eliminar els aforaments dels diputats, el president del Govern i els consellers autonòmics. La modificació suposaria canviar els articles 44, 56.7 i 57.5 de l'Estatut d'Autonomia.

Així ho ha avançat el grup popular, qui ha apuntat que tenia un redactat preparat però no l'ha presentat per iniciar una reforma consensuada amb tots els grups. "Hem iniciat els contactes amb els portaveus i tots estam d'acord a fer un text conjunt per realitzar la reforma de l'Estatut", ha avançat la portaveu popular Marga Prohens. "Els polítics no hem de ser uns privilegiats, sinó que hem de ser com la gent del carrer", ha afegit la popular, qui ha apuntat que en les pròximes setmanes hi haurà un text consensuat.

Actualment, els diputats autonòmics de Balears i els membres del Govern són considerats aforats i, per tant, gaudeixen del dret, en cas de ser imputats per un delicte, de ser jutjats per un tribunal diferent del de la resta de ciutadans. En el cas d'aquests, seria el Tribunal Superior de Justícia qui els jutjaria. A banda d'aquests, hi ha molts altres aforats tant de l'àmbit polític com del judicial, però no depenen de l'Estatut d'Autonomia, que només regula l'aforament dels diputats, del president del Govern i dels membres de l'Executiu.

Tot i que l'eliminació de l'aforament als polítics de Balears és una mesura que va revifar el PP en la campanya electoral passada, allò cert és que el grup de MÉS ja havia presentat al Parlament iniciatives en aquest sentit durant la legislatura anterior que els populars varen rebutjar. Ara el grup de MÉS per Menorca ha tornat a registrar una iniciativa en el mateix sentit al Parlament. Una iniciativa que, segons ha dit la popular Prohens, té defectes de forma. La diputada ha considerat "poc respectuós" el plantejament de MÉS de presentar una iniciativa al Parlament i ha defensat la posició del PP que, segons ella, malgrat tenir un text redactat, ha optat per negociar amb la resta de grups per abordar una reforma consensuada de l'Estatut, que és com tradicionalment es fa.