Balears 18/03/2014

400.000 euros per retornar immigrants de Balears de manera voluntària

El Govern aprova aquesta partida per posar en marxa enguany el programa Retorn Voluntari Assistit per a estrangers extracomunitaris en situació de vulnerabilitat

Efe
2 min

PALMAEl Govern destinarà 400.000 euros el 2014 a la posada en marxa del programa de Retorn Voluntari Assistit per a estrangers extracomunitaris en situació de vulnerabilitat que vulguin tornar voluntàriament als seus països de procedència.

També s'ha posat en marxa el servei d'interlocució amb immigrants als centres públics educatius de Balears per facilitar la relació comunicativa entre l'escola i les famílies nouvingudes a les Illes, segons ha informat la directora general de Cooperació i Immigració, Antònia Maria Estarellas, amb motiu de la reunió avui de la Comissió Interdepartamental d'Immigració.

Estarellas ha presidit el ple de la comissió, on s'ha analitzat la situació demogràfica de la població immigrant resident a les Illes Balears i s'ha presentat el Pla d'Actuació 2014 del "Programa d'acollida i integració social de la població immigrant".

La directora general ha explicat que la situació de la immigració ha canviat a Balears perquè "aquells immigrants que van arribar fa cinc o sis anys es troben plenament integrats en la comunitat, els seus fills van a l'escola i la majoria parlen perfectament les dues llengües oficials".

En els darrers cinc anys s'ha produït un descens d'uns 16.000 estrangers, tant comunitaris i extracomunitaris, a Balears, que tot i així acull 225.000 estrangers.

Estarellas ha assenyalat que aquestes dades impliquen que "el col·lectiu ja no té les mateixes necessitats que tenia". "Des de la Direcció General hem treballat a reorganitzar els serveis que es donaven fins ara", ha assenyalat.

Ha destacat la consolidació de les subvencions destinades a les entitats locals i ajuntaments perquè executin programes d'acollida i integració de la població immigrant durant el 2014.

També s'ha referit al manteniment de les Oficines d'Informació i Orientació a l'Immigrant (OFIM) a totes les Illes i ha destacat la presència d'una a Formentera.

A més, es mantenen el servei de mediadors interculturals en l'àmbit sanitari, el Casal d'Associacions d'Immigrants i ONGD com a espai per desenvolupar les seves activitats i la plataforma d'informació on-line Immigrabalears.

La Comissió Interdepartamental d'Immigració està formada per representants de diferents conselleries com a òrgan de coordinació i consulta en l'àmbit de la programació i l'execució de les polítiques del Govern en matèria d'immigració.

stats