EDITORIAL

Rajoy-Armengol, retorn a la normalitat

Els dos presidents es reuneixen malgrat les diferències, però la cita no resol els problemes de Balears

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha tornat aquest dimecres contenta de Madrid després de reunir-se amb el cap de govern espanyol, Mariano Rajoy. La socialista ha volgut destacar que s'ha obert un espai de diàleg i de normalitat entre els dos executius, que Rajoy s'ha interessat pels problemes de les Illes i, fins i tot, que s'han assolit "acords importants". Però la realitat és que els compromisos del president espanyol no afecten les dues principals reivindicacions que es plantejaven des de Balears: la millora del finançament i la flexibilització del dèficit.

És cert que la solució dels problemes de les dessaladores d'Eivissa i Menorca és important per a les respectives illes, però comprometre's a connectar-les a la xarxa és el mínim que pot fer el govern de l'Estat. També es pot considerar important que es prorroguin els convenis per les inversions estatutàries que ja s'havien transferit, però hauria estat molt censurable que, en la situació d'infrafinançament que pateix Balears, la comunitat s'hagués vist obligada a retornar els doblers. En qualsevol cas, no hi ha cap compromís perquè arribin noves inversions. Evidentment que és positiu que es reuneixi la comissió bilateral per impulsar el REB o reactivar inversions, però la anormalitat era la situació anterior, els quatre anys sense reunions. I que la novetat sigui l'impuls al REB s'hauria d'agafar amb pinces, perquè ja fa anys que se sent dir el mateix sense que els ciutadans notin gens de millora.

En realitat, Armengol s'està alegrant del retorn a la normalitat, de poder-se reunir amb Rajoy sense que passi res malgrat les diferències i que el president espanyol es comprometi amb Balears, encara que els compromisos de moment siguin menors (convocar una reunió bilateral, per exemple) i no passin de ser paraules. Tot plegat és el que es podia esperar d'una presa de contacte que es produeix a tres mesos de les eleccions generals.

Més continguts de