DEUTE

MÉS per sa Pobla responsabilitza el PP de la pujada d'impostos

L'equip de govern anterior va rebaixar la taxa de fems malgrat un informe tècnic en contra

L'agrupació MÉS per sa Pobla ha responsabilitzat avui l'anterior equip de govern del PP de la pujada d'impostos que va aprovar el govern actual (Independents-El Pi, MÉS i PSOE) en el ple passat. En concret, es va apujar la taxa de fems un 20% en habitatges i un 80% en negocis i en cases en sòl rústic. Aquestes són les xifres si es comparen a l'any 2015, però si es comparen a les de l'any 2013, es tracta d'una pujada general del 20%, ja que el PP va aplicar dues rebaixes durant el  mandat passat. Per altra banda, l'IBI s'apuja un 15%.

"Hem fet un acte de responsabilitat", ha explicat el regidor d'Hisenda, Joan Pérez (El Pi-Independents). La davallada de taxes de fems s'havia argumentat per l'existència de superàvit als comptes municipals. Això no obstant, existia un informe tècnic municipal que la posava en qüestió.

Segons han explicat des de l'Ajuntament, aquesta rebaixa implica un dèficit de 400.000 euros anuals per pagar la recollida i el transport dels residus, que costa 1,6 milions d'euros anuals. El 2016, el Consistori ha de fer front a 1,2 milions en concepte de préstecs. D'aquests, 800.000 es recaptaran gràcies a la pujada de taxes, i la resta, a altres retallades que haurà de dur a terme l'Ajuntament.

Per altra banda, sa Pobla també és un dels municipis on menys recollida selectiva es fa, amb xifres per sota del 10%. Tot i que s'havia parlat d'impulsar millores en aquest sentit, com la implantació del sistema porta per porta, de moment és una mesura que es descarta per part de l'equip de govern. La concessionària actual de la recollida de fems és Lumsa, que se n'encarregarà fins al 2019.

Altres temes pendents

MÉS denuncia altres irregularitats heretades de l'equip de govern anterior, com que no s'hagi cobrat cap infracció urbanística en dos anys, impagaments per valor de 100.000 euros a l'SGAE o deixadesa en la recaptació de taxes als placers en concepte d'ocupació de la via pública.

Un informe econòmic de l'Ajuntament assegura que s'ha d'abonar un préstec d'un milió d'euros l'any fins a 2023. El deute bancari de l'Ajuntament de sa Pobla va augmentar uns 4 milions d'euros de 2011 a 2014.