SANT ANTONI 2016
Part Forana 17/01/2016

Sant Antoni pren sa Pobla

La festa estrena declaració d’Interès Cultural i els caparrots tornen a ballar dins l’església

Ara Balears
2 min
TRADICIÓ I BULLA
 Sa Pobla vibra, any rere any, amb una festa viva (a partir d’ara declarada d’Interès Cultural pel Consell de Mallorca), que conjuga els seus elements 
 Essencials (els dimonis, les gloses, les fogueres...) amb innovacions agosarades (els caparrots). Sant Antoni és bulla, bauxa, emoció, gastronomia
 I foc... molt de foc, purificador, hipnòtic.

Sa PoblaAmb el crit de “Visca Sant Antoni”, Guillem Capó Cerol va posar punt ahir a la missa de completes de sa Pobla i va donar el sus a la festa. L’eglésia va contestar amb un “Visca” i els assistents sortiren a la plaça. Abans, varen poder veure ballar els caparrots dins el temple, un esdeveniment que s’ha donat poques vegades en la història d’aquests personatges.

Una vegada fora de l’església, els dimonis i els caparrots varen pujar al cadafal i provocaren així l’alegria de la gernació -sobretot dels nins i nines- que s’havia congregat al voltant. Enguany amb les autoritats també hi era la presidenta del Govern, Francina Armengol. És un fet desatacable, ja que l’expresident José Ramón Bauzá només hi va anar en el seu primer any de mandat, quan va ser rebut amb crits i siulades.

La festa estrenava enguany la declaració d’Interès Cultural, que havia rebut dos dies abans per part del Consell de Mallorca. També complia 651 anys d’existència, com a mínim, ja que aquest és el temps que fa que està escrit el primer document que es coneix sobre la revetla.

Milers de persones fruïren amb els balls dels dimonis de l’obreria, dels caparrots i dels caparrots minyons a la plaça Major. En acabar, s’inicià l’espectacle piromusical. Aquest acte, que no és tradicional però genera molta expectació, ha estat a punt de no dur-se a terme a causa del cost que suposa i de la mala situació econòmica de l’Ajuntament.

Passades les 22.00 h, després de l’espectacle piromusical, la gent es dispersà cap als bars, restaurants, quiosquets amb espinagada o cases particulars per sopar en companyia. Més tard, els foguerons encesos acolliren rotlades de sonadors i glosadors.

Dia de dimonis

Els actes del vespre són els més multitudinaris. Durant el dia, sa Pobla viu un sant Antoni més íntim amb les voltes i els balls dels dimonis pels carrers del poble.

Les visites a les escoles i la tradicional caminada a sa Llebre per anar a cercar llenya per a les fogueres enguany es va haver d’avançar perquè coincidissin en dia lectiu.

Una festa de 651 anys, com a mínim

La devoció per Sant Antoni a sa Pobla es pot documentar des de 1365. El text més antic que se’n coneix és una carta en la qual el lloctinent del governador de Mallorca recrimina al batle de Huialfàs (sa Pobla) que hagi confiscat l’espasa a Joan Montjuïc en la nit de la festa de Sant Antoni per dur-la mentre anava acompanyat de dues dones, la qual cosa anava en contra dels “bons costums”. L’escrit també suggereix que en aquell moment ja era convenient prendre decisions d’ordre públic pel caràcter multitudinari i també desinhibit de la revetla.

El Consell de Mallorca va lliurar oficialment del títol que acredita el Sant Antoni de sa Pobla com a Festa d’Interès Cultural (FIC) dijous passat.

stats