MEDI AMBIENT
Part Forana 27/10/2015

El Govern del PP en funcions va reactivar la depuradora de Son Bauló

Abaqua va remetre un informe favorable a Madrid una setmana després de les eleccions

Margalida Bonnín
2 min
El projecte preveu un emissari submarí a la platja de Son Bauló.

ManacorEl Govern del PP va reactivar la tramitació de la nova depuradora amb emissari submarí a Son Bauló (Santa Margalida) quan estava en funcions. L'Agència balear de l'aigua i la qualitat ambiental (Abaqua) va remetre un informe al Ministeri de Medi Ambient en data d'1 de juny responent a un altre informe que posava en dubte la idoneïtat de l'emissari marí. Al cap d'un mes, l'1 de juliol, el Ministeri va tornar a posar en marxa l'expedient, el qual s'havia arxivat a petició de l'Ajuntament de Santa Margalida perquè s'havien exhaurit els terminis de tramitació.

Malgrat que en declaracions a l'ARA Balears la Conselleria de Medi Ambient havia admès que s'havien d'elaborar nous estudis tècnics per justificar l'emissari, el nou document es limita a apel·lar a l'informe d'impacte ambiental que Madrid ja havia posat en qüestió. Pel que fa al manteniment de l'actual Edar de l'Albufera –que ara rep les aigües brutes de Can Picafort i de Platges de Muro–, l'escrit aposta per una petita ampliació que es duria a terme en un futur perquè pugui continuar rebent les aigües brutes de Platges de Muro.

Pel que fa a aquesta darrera qüestió, cal destacar que el Ministeri havia posat en dubte la legalitat d'aquesta depuradora, ja que des de 2011 està situada dins d'una ZEPA (Zona d'Especial Protecció per a les Aus), fet que n'impediria l'ampliació. Justament, està en aquesta situació des que el Govern amplià el ZEPA per evitar 'in extremis' el camp de golf de Son Bosc.

Al·legacions

Abaqua també contesta a les al·legacions presentades pel GOB, la Direcció General de la Costa i el Mar, Els Verds d'Artà, l'Institut d'Oceanografia de les Balears i la Direcció General de Medi Natural. Quant a les al·legacions d'organismes turístics, no les respon al·legant que totes es referien a millores en la xarxa de depuració de platges de Muro, ja dutes a terme. Finalment, diu que no ha pogut accedir ni als escrits presentats pels ajuntaments de Muro i Santa Margalida ni al de la Comissió Balear de Medi Ambient, sense especificar per què.

Polèmica

La nova depuradora de Son Bauló rep el suport de l'Ajuntament de Muro i l'oposició frontal del de Santa Margalida. Els consistoris i el Govern signaren un conveni per a la seva construcció l'any 2005, quan l'associació hotelera de Platges de Muro havia adquirit els terrenys per a la infraestructura. La nova Edar havia d'alliberar la depuradora de l'Albufera –en funcionament des de 1990– de les aigües brutes de Can Picafort. L'obra està declarada d'interès general i està pressupostada en 10,4 milions d'euros. Quan l'avantprojecte i l'informe d'impacte ambiental varen sortir a exposició pública, el Consistori de Santa Margalida es va començar a mobilitzar en contra amb diferents accions. Una va ser l'intent d'invalidar el conveni amb el Govern.

El sistema de depuració a la badia d'Alcúdia evidencia les seves mancances a l'estiu, quan no pot absorbir l'augment de població provocada per la pressió turística. Els vessaments d'aigües fecals han estat protagonistes aquesta temporada a Platges de Muro i també n'hi ha hagut a Alcúdia, on està previst que d'aquí a un any comenci l'ampliació de l'Edar.

stats