COSTA
Part Forana 14/12/2015

Una empresa projecta instal·lar serveis estil 'beach club' a les platges de Santanyí

L'Ajuntament ho rebutjarà amb un informe desfavorable

Margalida Bonnín
3 min
A s'Amarador hi hauria un bar de 270 m2 i 320 gandules. Ara hi ha un bar de 35 m2 i 70 gandules. / PANORAMIO

SantanyíL'Ajuntament de Santanyí emetrà un informe desfavorable a la instal·lació de nous serveis a diverses platges del municipi. L'empresa Rayma Internacional Trading SL ha sol·licitat permís a la Demarcació de Costes per diversos projectes que suposarien la reconversió de part d'aquestes platges en una espècie de 'beach club', amb instal·lacions com bars de decoració 'eivissenca', para-sols damunt tarimes de fusta o tendals de lona. Demana que la concessió sigui per a 30 anys.

El rebuig del Consistori serà per unanimitat en el ple de demà a iniciativa del grup municipal d'El Pi. José Roig, portaveu de l'agrupació, ha informat que l'empresa ofereix un milió d'euros de cànon anual a l'Ajuntament, que és més o menys la mateixa xifra que ingressa actualment per la gestió de serveis a les platges. Segons ha indicat, també s'oferia per optar a encarregar-se de la construcció d'una dessaladora, en cas que aquesta obra sortís a concurs. Així ho ha indicat també el batle, Llorenç Galmés (PP). "Aquesta societat està formada per empreses que també s'encarreguen de la gestió de l'aigua", ha dit. La construcció d'una dessaladora és una de les solucions que s'han analitzat per acabar amb la mala qualitat de l'aigua potable al municipi.

Cal destacar que aquesta empresa és la mateixa que es va oferir per gestionar els serveis de les platges a Campos. Com a contraprestació, oferia l'habilitació d'un aparcament en un terreny de 8.500 metres quadrats.

Tot i que els projectes presentats a l'Ajuntament de Santanyí són dos (un de les dues platges situades al parc de Mondragó i un altre a la cala Gran), la petició feta a Costes inclouria altres platges com Cala Santanyí o el caló de la Barca Trencada.

Els projectes

Font de n'Alís (Cala Mondragó)

L'empresa instal·laria un bar de 150 metres quadrats, amb 50 m2 de terrassa tancada i 70 m2 més de terrassa oberta. Per altra banda, eliminaria la zona que ara s'utilitza per aparcar situada en el domini públic maritimoterrestre per habilitar-ne una altra fora del domini públic de 800 m2, que bastaria per a trenta places de cotxes. La creació d'aquest pàrquing serviria, segons l'empresa, per "recuperar la platja", ja que ha sofert "un fort procés de desnaturalització".

En l'espai on ara s'aparca es reposaria arena i s'hi instal·larien para-sols sobre tarimes modulars de fusta hexagonals i desmuntables. Pel que fa a les gandules, n'hi hauria 160 damunt l'arena i 80 en el solàrium (la zona amb tarima de fusta). A més, es mantindria l'oferta de lloguer de velomars, ja existent en aquesta platja. Així mateix, el projecte inclou una passarel·la de fusta fins al camí que du a la platja de l'Amarador.

El projecte de Cala Mondragó.

Actualment, en aquesta platja hi ha un local de 128 metres, construït el 1978, i 70 gandules.

L'Amarador

En aquesta platja s'hi instal·laria un bar de les mateixes dimensions que a Cala Mondragó. Per altra banda, es gestionarien un total de 320 gandules i 160 para-sols. També s'instal·larà una passarel·la fins al caminet. En aquest cas, la terrassa oberta del bar seria d'estètica 'chill-out'.

Així seria l'exterior del bar de la platja de s'Amarador, segons el projecte. / ARA BALEARS

Actualment, en aquesta platja hi ha un xibiu de 35 metres quadrats i hi ha 50 gandules.

Cala Gran

A la Cala Gran, la més grossa de Cala d'Or, s'hi instal·laria un bar de les mateixes dimensions que a les altres. Aquest, però, també inclouria una terrassa superior. Pel que fa a les gandules, es mantindrien les 140 que hi ha actualment. També es continuaria amb el servei de lloguer de sis velomars. En aquest cas, també s'haurien d'esbucar les superfícies construïdes actualment damunt la platja. Ara el bar de Cala Gran està gestionat per l'associació de la tercera edat del nucli

L'actual concessió dels serveis a aquestes platges acaba a final de 2016, segons ha informat l'Ajuntament. L'empresa, per la seva banda, calcula que els serveis podrien estar en marxa 210 dies a l'any.

Legalització

Un dels arguments de Rayma per defensar el seu projecte és que les instal·lacions que hi ha actualment a les platges de la font de n'Alís i Cala Gran no serien legals, perquè no són desmuntables. Per això, la moció d'El Pi també insta l'Ajuntament a legalitzar la seva situació.

stats