Prop de mig Menorca passa la nit sense llum a causa del cap de fibló

Unes 38.000 persones s'han quedat sense electricitat a l'illa

Un cap de fibló a Menorca ha deixat aquest diumenge sense llum unes 38.000 persones que passaran la nit incomunicades a l'espera que se solucionin els problemes amb la xarxa elèctrica. La tempesta ha afectat mitja illa, sobretot les zones d'Alaior, es Migjorn, es Mercadal i gran part de Maó.

La consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, ha assenyalat que a Alaior, es Mercadal, Ferreries, es Migjorn i Ciutadella no hi ha fluid elèctric i tampoc no hi funciona correctament la xarxa telefònica.

Cladera ha destacat que mentre Red Eléctrica restableix mínimament la infraestructura de transport d'energia, Endesa ha traslladat generadors des de la península a l'illa per via marítima, tot i que la seva instal·lació dependrà de les condicions de la mar, ja que hi ha ones de fins a 3 metres d'altura i vents forts que podrien dificultar la seva arribada. En total, transporta ara des de Barcelona i València 70 grups portàtils de generació d'electricitat per subministrar energia a instal·lacions i habitatges dels cinc municipis de Menorca que sofreixen des d'aquest diumenge dematí una apagada provocada per un cap de fibló.

La companyia elèctrica ja està instal·lant aquesta nit 25 equips portàtils de generació d'energia disponibles a Menorca que prestaran servei en instal·lacions comunitàries on sigui més necessari disposar d'electricitat, com per exemple els geriàtrics, ha explicat Cladera després de la reunió del centre de coordinació del dispositiu d'emergència del Govern balear.

Segons el servei d'emergència 112, els centres sanitaris funcionaran dilluns amb normalitat. La consellera ha indicat que els col·legis obriran dilluns dematí amb normalitat a Menorca i que els que no disposin de llum elèctrica adaptaran la seva activitat a aquesta circumstància. A més, ha fet una crida a la població perquè, quan es vagi recuperant el fluid amb els generadors portàtils, facin un ús prudent de l'energia per poder garantir que arribi al major nombre de veïns possible.

Red Eléctrica ha informat que ha mobilitzat "els recursos humans i tècnics necessaris" per reparar almenys una de les dues línies d'alta tensió danyades pel cap de fibló, però ha destacat que "les adverses circumstàncies podrien perllongar les tasques de recuperació". En un comunicat, la companyia explica que el temporal ha afectat dues línies: una de 15,5 quilòmetres i l'altra de 35,7 quilòmetres.

La longitud d'aquestes línies, l'orografia accidentada i el tancament del transport marítim pel temporal dificulten la localització dels punts afectats i l'inici dels treballs de reparació, encara que Red Eléctrica treballa per restablir la infraestructura "en el menor temps possible".

La Delegació del Govern a les Illes Balears ha indicat a través de Twitter que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil s'han coordinat amb les policies locals dels municipis menorquins afectats per establir dispositius de seguretat específics. La ministra de Transició Energètica del govern espanyol, Teresa Ribera, ha volgut enviar ànims als menorquins en un missatge a través del seu perfil de Twitter:

El mal temps es mantindrà també aquest dilluns, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que ha declarat l'alerta groga a Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera per risc de pluges de fins a 20 litres per metre quadrat en una hora, vents forts i mala mar en tot el litoral.

Les intenses pluges a Menorca de diumenge han deixat imatges com aquesta, del torrent del Mercadal, difoses a través de les xarxes socials:

Més continguts de