PARLAMENT
Balears 11/11/2015

Els diputats no es posen d'acord sobre què i com han de cobrar

La darrera proposta de Huertas, de triar entre dedicacions exclusives o dietes que varien en funció de la responsabilitat, no suscita el consens

Q. Torres
3 min
La presidenta del Parlament, Xelo Huertas, en el ple de dimarts / ISAAC BUJ

PalmaUn dels primers acords que, tradicionalment, concitava la unanimitat de tots els grups polítics era el que servia per aprovar-se els sous. Passava sempre al Parlament. I va passar també al principi de legislatura. Ara, però, es pretén modificar el sistema retributiu i els diputats no es posen d'acord sobre què han de cobrar. El Pacte es va comprometre a modificar el sistema de retribucions dels diputats, però no troba una proposta que provoqui el consens. La presidenta del Parlament, Xelo Huertas, ha posat damunt de la taula una proposta aquest dimecres i ha donat fins dia 25 de novembre per aprovar el canvi de sistema retributiu.

La principal modificació que es planteja és la de substituir les dedicacions plenes per dedicacions exclusives. Fins ara, els diputats podien cobrar un sou per dedicació plena al Parlament i, a la vegada, continuar percebent ingressos per activitats professionals. Així, per exemple, un advocat podia mantenir el despatx obert mentre cobrava el sou del Parlament. Ara no. Amb la modificació que es planteja, els sous requeriran exclusivitat. I, per tant, si un advocat vol mantenir el sou de la cambra, haurà de deixar el despatx. Si no, passarà a cobrar una dieta que suposarà percebre aproximadament la meitat del que cobra. I és que amb la proposta plantejada, els diputats o bé opten per cobrar un sou en exclusiva del Parlament o hauran de cobrar dietes, que són molt inferiors als salaris.

En la filosofia d'aquest punt, gairebé tothom hi està d'acord o, almenys, gairebé tothom ho ha acabat assumint com a inevitable. Només El Pi ha expressat públicament la seva aposta per mantenir la situació actual, amb dedicacions plenes, però incrementant els controls perquè no hi hagi conflictes d'interessos. El PP també accepta el canvi, però sempre que vagi vinculat a altres modificacions. I és aquí on sorgeix el segon problema. La proposta que ha posat sobre la taula Huertas, una proposta que ha modificat per intentar sumar el suport de PSIB i PP, suposa que també es modificaran les dietes. Fins ara, els diputats que no renunciaven a cobrar un sou cobraven una dieta globalitzada de 22.300 euros (una mitjana de les dietes per assistència a plens i comissions). La proposta de Huertas suposaria que les dietes variassin en funció de les responsabilitats que assumeix cada diputat i anirien dels 22.300 euros que cobraria un diputat ras als 36.400 que cobraria un membre de la mesa o un portaveu de grup.

El PP no qüestiona la filosofia, però troba que hi ha massa diferència entre les dietes i els sous que cobrarien dos diputats que tinguessin atribuïda la mateixa responsabilitat quan, teòricament, a efectes d'activitat pública, els reporta la mateixa dedicació. Un portaveu parlamentari amb dedicació exclusiva, per exemple, cobraria 63.476 euros a l'any, mentre que un portaveu que anàs a dietes percebria 36.400 euros. El PP justifica la seva posició amb l'argument que si no hi ha un major equilibri entre els sous i les dietes es provocarà que els diputats optin pel sou i es fomentarà una professionalització de la política, perquè aquells diputats que són empresaris o professionals liberals abandonaran els seus negocis particulars.

Podem accepta la proposta que ha fet Huertas aquest dimecres i el PSIB no ha manifestat que hi estigui en contra. Però MÉS es manté en la idea inicial de convertir les dedicacions plenes en exclusives sense tocar les dietes. Ara, la presidenta ha donat fins dia 25 als portaveus per arribar a un acord en una qüestió que ja fa mesos que es discuteix sense resultats.

stats