Cultura

Els temes socials centren la nova programació del Teatre del Mar

La temporada d'hivern arrenca amb una obra sobre la justícia

La justícia, la manca de feina, la televisió o la fragilitat de la vellesa són alguns dels temes sobre els quals es basa la nova programació d'hivern del Teatre del Mar per als mesos de gener, febrer i març. Temes d'actualitat amb els quals tots estam familiaritzats però que portats a escena es poden veure amb altres ulls. La primera a posar-ho en pràctica serà la companyia catalana Titzina, que arranca el 21 de gener amb l'obra 'Distancia siete minutos', una peça teatral sobre la justícia i les seves múltiples interpretacions. Per a aquest nou projecte, Diego Lorca i Pako Merino, autors, directors i intèrprets, van realitzar un treball d'investigació previ que consistia a conviure durant uns dies amb jutges, treballadors o interns de la presó. Una manera de treballar pròpia de l'Escola Internacional de Teatre Jacques Lecoq de París i que mantenen en totes les seves propostes. Aquesta en concret està considerada una de les millors obres del 2015 i ara es podrà veure aquí fins al 24 de gener.

La cultura televisiva és el tema central de l'obra següent que podrà veure's aquest gener, 'Teenage dream' de Projecte NISU, deixeble del Teatre Tantarantana. Albert Pérez, Guillem Gefaell i Xavier Torra protagonitzen aquesta comèdia familiar en què pare, mare i fill qüestionen en to humorístic els models televisius que ens arriben sobre l'adolescència.

Un dels trets diferenciadors del Teatre del Mar és la seva aposta constant per implicar els veïns en la seva programació. Aquest és el cas de l'obra de dansa 'Las Muchas', dirigida per Maria Antònia Oliver i en la qual col·laboraran vuit dones majors de 65 anys del barri del Molinar. Segons ha explicat el director del Teatre del Mar, Carles Molinet, ja s'han posat en contacte amb l'Associació de la Gent Gran del Molinar perquè totes les dones que ho vulguin puguin apuntar-se a un curs de moviment que servirà de càsting per triar les vuit afortunades. "Volem que el barri s'hi impliqui i els veïns col·laborin en el procés creatiu del teatre com ja ho han fet en ocasions anteriors", ha dit Molinet. 

Per tancar la temporada d'hivern, del 10 al 13 de març, el teatre del Molinar proposa una obra centrada en un dels temes més actuals dels darrers anys: la manca de feina. El dramaturg mallorquí Joan Yago ens presenta un 'cabaret laboral' inspirat en l'article 'On the phenomena of bullshit jobs' de l'antropòleg David Graeber, estructurat en històries breus, intenses i directes en què, enmig de grans dosis d'humor, ens preguntam què és la feina, per què la feim, com ens identifica i per què li dedicam la part més important de les nostres vides. Un espectacle que presenten conjuntament les companyies La Calòrica i Teatre Tantarantana.

Fora de programa, també podrem assistir a l'espectacle de música 'Reversible', de la companyia Bufa & Sons, un viatge còmic i didàctic realitzat amb instruments impossibles que oferiran peces musicals de jazz, blues i música popular i que es podrà veure el 13 i 14 de febrer.