TERRITORI

El GOB exigeix al Pacte que compleixi els compromisos en matèria territorial

Recorden a PSIB, MÉS i Podem que es comprometeren a fer-se seva la ILP que va promoure l'entitat i urgeixen a derogar les lleis desreguladores

La Llei de turisme, la Llei agrària, la Llei de mines, la Llei del sòl, la llei Company... són algunes de les normes que continuen en vigor més de dos mesos després que el Govern hagi pres possessió del càrrec. El fet que siguin plenament vigents fa que, a hores d'ara, puguin continuar tramitant-se projectes molt agressius amb el territori i que aquests generin drets que podrien donar lloc a possibles indemnitzacions. D'aquí, la urgència que el Govern progressista compleixi el compromís de derogar els aspectes desreguladors en matèria territorial de les lleis aprovades durant la legislatura, tal com figura en l'acord de governabilitat signat entre PSIB, MÉS i Podem.

És per això que el GOB reclama a l'Executiu que faci seva la Iniciativa Legislativa Popular que avalaren 16.000 persones a final de legislatura passada i que el PP tombà en el Parlament. Recorden a PSIB, MÉS i Podem que, aleshores, es comprometeren a tirar-la endavant si formaven govern. “Han passat quasi 100 dies i no hi ha hagut una proposta, i això té conseqüències perquè es poden presentar projectes que aquestes lleis emparen”, ha dit la portaveu dels ecologistes, Margalida Ramis.

El GOB parla “d'urgència i de conveniència” de tornar a posar damunt la taula la ILP perquè ja està desenvolupada, fet que faria guanyar temps, i perquè “té l'aval de la ciutadania”. Per això, volen iniciar les properes setmanes una ronda de contactes amb els diferents grups parlamentaris per abordar aquesta proposta. La reversió de les mesures desreguladores i l'aprovació d'una norma de mesures urgents basada en la ILP “no ha de passar de 2015, ha de ser ràpid. El Parlament ha d'assumir la seva responsabilitat i la paraula perquè el llegat del Govern Bauzá té uns efectes nefastos per al territori que s'han de pal·liar d'immediat”, ha dit Ramis.

La ILP que el PP tombà proposava modificar les Directrius d'Ordenació del Territori, emperò ara volen fer una passa més en termes de limitació del creixement urbanístic. “Com s'ha vist aquest estiu, sobretot a Eivissa, hem sobrepassat la capacitat. Cal una contenció del creixement urbanístic”, ha exposat Macià Blázquez. En aquest sentit, ha insistit que el Govern ha de “recuperar l'esperit de les moratòries” i n'ha proposat una de concreta pel que fa a la construcció de ports.

Quant a les declaracions de la consellera insular de Territori, Mercedes Garrido, que vinculà la modificació del Pla Territorial de Mallorca a la disponibilitat pressupostària, Blázquez ha afirmat que “la manera d'aturar la sagnia és aprovar la ILP”.

 

Més continguts de