TERRITORI
Balears 12/11/2015

El GOB tem manca de coordinació entre PSIB i MÉS per derogar les lleis pro construcció

El Govern havia anunciat l'aprovació d'un decret llei per a finals d'octubre per deixar sense efecte els articles desreguladors que afecten lleis de diverses conselleries

Mercè Pinya
3 min
Macià Blázquez, Margalida Ramis, Joan Boned i Luis Corral, reunits aquest dimecres. CAIB

PalmaLa comissió de seguiment del Pacte va anunciar el 30 de setembre l'aprovació d'un decret llei per part del Govern per a finals d'octubre per derogar els articles desreguladors en l'àmbit urbanístic i territorial que el PP va fixar en les lleis agrària, del sòl, la de mines i la turística durant la legislatura passada. La segona setmana de novembre, aquest decret llei encara no ha estat aprovat.

Després de la reunió entre el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Joan Boned, i els representants del GOB, Macià Blázquez i Margalida Ramis, ha transcendit que la Conselleria treballa amb la possibilitat de fer una suspensió dels articles més polèmics i desreguladors de la Llei del sòl i de les lleis sectorials (agrària i turística, principalment) aprovades durant la legislatura anterior. Això permetria a la Direcció General d'Ordenació del Territori fer feina amb la modificació de les lleis.

Amb tot, perquè la modificació legislativa pugui fer-se efectiva, caldria primer de tot un acord entre les conselleries “afectades”, és a dir Turisme i Agricultura, que estan en mans de MÉS, cosa que és objecte de negociació actualment. Des del GOB temen que hi pugui haver una manca de coordinació entre conselleries de PSIB i MÉS que podria retardar la derogació d'aquests articles.

En aquest sentit i en relació a la Llei agrària, des del GOB insisteixen que la clau està en les activitats complementàries que va introduir la norma i que “no tenen l'objectiu de potenciar ni revitalitzar el sector agrari, sinó d'obrir el sòl rústic a noves activitats econòmiques”. Alerten, sobretot, que aquestes activitats acabaran substituint l'activitat agrària.

El conseller de Territori ha traslladat aquest dimecres al matí a Blázquez i Ramis que el seu objectiu és el de derogar els “aspectes de les lleis sectorials que regulen la matèria urbanística (especialment els que afecten en sòl rústic) i que la futura modificació de la Llei del sòl permeti realment dotar la Comunitat d'una normativa territorial eficaç que garanteixi la protecció dels valors del nostre territori”, han informat des del Govern. Els ecologistes insisteixen també en la inclusió de la Llei de mines.

El conseller Boned i el director general d'Ordenació del Territori, Luis Corral, han refermat la seva voluntat de “tenir en compte de manera molt important” la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que va presentar el GOB la primavera passada, han confirmat Blázquez i Ramis a la sortida de la reunió. Aquesta ILP, emperò, es basava en la modificació de les Directrius d'Ordenació del Territori, i des del GOB s'ha fet arribar al Govern la proposta concreta pel que fa a la derogació de l'articulat desregulador d'aquestes lleis impulsades per Delgado, Company i Bauzá, que “sotmeten clarament el territori als interessos dels hotelers i grans terratinents”, han dit.

Damunt la taula, durant la trobada, s'ha abordat, a més, l'eliminació de les amnisties encara vigents i que permeten la Llei del sòl i la Llei turística als infractors en sòl rústic i al sector hoteler, “fetes amb l'excusa de la modernització dels establiments hotelers”. Emperò no només això, sinó que el GOB reclama la necessitat de limitar el nombre de places hoteleres i, en aquest sentit, han insistit que la proporció per fer noves places hauria de ser d'1 per 2; és a dir, que es pugui construir una nova plaça sempre que se n'eliminin dues prèviament. Finalment, Blázquez i Ramis han sol·licitat a Boned que el Govern impulsi la desclassificació de sòls urbans o urbanitzables que no han estat transformats. Peticions totes a les quals Boned “s'ha mostrat receptiu”, han assegurat a la sortida els ecologistes.

stats