A judici quatre agents de la Guàrdia Civil per torturar dos detinguts a Calvià

La Fiscalia demana una pena de 16 anys de presó per dos delictes de tortures greus i dos de lesions

L'Audiència de Palma jutjarà a partir de dilluns quatre guàrdies civils per suposades tortures i lesions causades a dos detinguts el 2009 als calabossos de la caserna de Palmanova, al municipi de Calvià. Els fets haurien tingut lloc després d'un incident en un pub en el qual un dels detinguts hauria copejat un agent.

La Fiscalia demana una pena de 16 anys de presó per dos delictes de tortures greus i dos de lesions per a un sergent de la Guàrdia Civil per aquests fets ocorreguts el novembre de 2009 i que ara a aniran a judici.

Per als altres tres agents, tots ells destinats en aquells dies a l'àrea d'investigació del quarter de la Guàrdia Civil de Palmanova, la Fiscalia sol·licita 11 anys de presó.

Segons la Fiscalia, la suposada agressió es va produir arran de la detenció d'un ciutadà anglès i el seu acompanyant, després que tots dos s'involucrassin en una baralla en un pub de Palmanova. En l'incident, el britànic hauria copejat a la cara a un sergent de la Guàrdia Civil, que segons asseguren va caure en terra i va perdre el coneixement.

El ministeri públic recull en el seu escrit que els acusats es van posar d'acord per reprendre i escarmentar l'agressor per la baralla i per l'actitud que va mantenir cap als agents, de manera que durant la matinada i l'horabaixa van entrar diverses vegades en el seu calabós per agredir i acovardir el detingut, cosa que també haurien fet amb l'altre arrestat.

Segons l'escrit d'acusació, l'home que havia pegat al guàrdia civil va ser copejat almanco en quatre ocasions estant detingut. Li van donar cops de puny i el van copejar amb una porra, a més d'utilitzar les seves pròpies sabates per agredir-lo i de fregar un entrepà per la cara del detingut. Sempre segons la Fiscalia, els agents també van fer que es despullàs i el van copejar als genitals, a més d'amenaçar-lo de trencar-li cames i braços si denunciava els fets.

L'acompanyant, que igualment va estar detingut, va ser víctima d'agressions del mateix tipus i copejat amb els punys i amb les sabates.

Tots dos van patir múltiples lesions, de les quals es van torbar uns 60 dies a curar-se i, en el cas del britànic, va ser víctima d'un quadre d'estrès agut amb trastorn posttraumàtic.

A banda de les penes de presó per als quatre agents, la Fiscalia demana 20 anys d'inhabilitació absoluta per al sergent i 16 per als guàrdies, i que abonin una indemnització conjunta i solidària de 7.200 euros a la principal víctima i de 4.400 euros per a l'altre home. El fiscal sol·licita, a més, que el ministeri de l'Interior sigui responsable subsidiari d'aquestes indemnitzacions.

La secció de reforç de l'Audiència de Palma durà a terme el judici dilluns i dimarts, a partir de les 10.00 hores, després que fos ajornat el 5 de març passat.

Més continguts de