PARLAMENT

La tragèdia d'Es Pinaret provoca la destitució de la directora, una àmplia reforma i l'augment de personal

Santiago evita entrar en les causes que provocaren la mort del menor intern però descriu un centre obsolet, amb múltiples deficiències, sobresaturat i faltat de treballadors

La mort d'un jove de 17 anys intern del centre de menors d'Es Pinaret el passat 14 d'octubre, per un incendi que hauria provocat ell mateix, comença a tenir conseqüències. La consellera de Serveis Socials, Fina Santiago, ha anunciat aquest dijous al Parlament el cessament de l'actual directora del centre, Maite Alvarado, que serà substituïda pel psicòleg d'Es Pinaret, Bernat Vidal. Però també ha avançat que s'ampliarà la plantilla actual un 20% (ja s'ha començat a fer) i que el 2016 s'iniciarà una important remodelació del centre (el proper pressupost inclourà inversions per dos milions d'euros), que acabarà el 2018 i suposarà l'ampliació de les instal·lacions existents i de les places, que passaran de 46 a 106.

En la seva compareixença, Santiago en cap moment ha responsabilitzat la directora actual dels fets ocorreguts al centre sinó que ha justificat el seu cessament perquè la reforma que s'emprèn necessita un nou lideratge. Amb tot, és evident que el cessament d'Alvarado es produeix dues setmanes després de la mort del menor. La consellera ha evitat entrar en els detalls de per què es va produir el sinistre i ha optat per no especular sobre què va poder fallar. Ho ha justificat advertint que hi ha una investigació policial en marxa que s'està fent amb molts més mitjans dels que disposa la Conselleria. I ha recalcat que les responsabilitats que es derivin d'aquesta investigació s'hauran de valorar en el seu moment.

En canvi, ha fet una descripció minuciosa del moment de la mort del menor, de la resposta que es va donar i de la situació en que es troba el centre, una situació de “sobresaturació”, amb 62 interns quan just hi ha 46 places, de manca de personal i de deficiències en les instal·lacions. En la compareixença s'han viscut moments de tensió quan l'anterior responsable d'aquesta cartera, Sandra Fernández, ha entès que Santiago l'estava responsabilitzant a ella i l'estava acusant de no haver fet res en el passat. La diputada del PP l'ha advertit que els fets han succeït ara i la responsable política és ella. Altres grups, com MÉS per Menorca o El Pi han retret a Santiago que no analitzàs les possibles causes del sinistre.

En la descripció de la situació que ha fet, Santiago ha defensat la immediata actuació del personal, ha explicat que l'habitació del menor fou revisada el dia abans i se li varen trobar mistos, ha recordat que l'incendi fou provocat i ha apuntat que el matalàs del llit era ignífug, però contenia espuma. Arran del succés, es va detectar que almenys una de les llars on dormien menors i una altra llar de contenció no tenien sistema antiincendis, una situació que els actuals responsables polítics desconeixien i que ara han reparat. Pel que fa al sistema antiincendis de la llar en la qual es trobava el menor, aquest hauria fallat, tot i que ha apuntat a una controvèrsia entre l'empresa encarregada de revisar-lo, que ha fet informes avalant el funcionament del sistema, i la versió d'alguns treballadors, que apunten que estava desconnectat des del 2014.

Arran del sinistre, la Conselleria va fer una avaluació de la situació del centre i ha arribat a la conclusió que “està obsolet” i sobresaturat i que en cal un de nou, a més de remodelar les diferents llars en què es troben els menors. També ha detectat una manca de personal i una excessiva mobilitat dels existents perquè la plantilla necessària no està reconeguda. “Encara que tinguem el millor Es Pinaret del món aquests fets poden succeir, però s'ha de fer tot el possible perquè no sigui una negligència”, ha advertit abans d'anunciar una important reforma del centre i una ampliació del personal. El Govern ja va augmentar de forma urgent i temporal el personal del centre arran del sinistre i ara es consolidarà aquesta ampliació en el pressupost del 2016. La plantilla s'incrementarà un 20% i es dotarà d'estabilitat els treballadors.

La reforma suposarà una inversió el 2016 de dos milions en la remodelació de les diferents llars actuals (a raó de dues cada any) i de la resta d'instal·lacions existents (es modificarà, per exemple, el sistema antiincendis perquè l'actual es considera manipulable) i en l'adequació de l'antiga Conselleria de Funció Pública, que es troba al recinte, per ubicar-hi 64 places noves per a menors en dues fases. La remodelació d'aquestes instal·lacions, que acabarà el 2018, suposarà el trasllat de les dependències administratives del Govern que encara hi ha i el tancament del centre de menors d'Es Fusteret, que es convertirà en centre de dia. En total, les 46 places de l'actual centre d'Es Pinaret es reduiran a poc més de 30 que, sumades a les 64 noves, faran que hi hagi 106 places al nou Es Fusteret el 2018.

“Si no hagués estat per la mort d'Osvaldo ho haguéssim anat descobrint a poc a poc, però ara hem de posar tot el que calgui perquè no torni a passar”, ha assegurat Santiago. “Aquest fet ens ha reactivat i si Es Pinaret fa 15 dies no era prioritari, ara ho és”, ha sentenciat.

El + vist

El + comentat