TURISME

El Pacte permetrà, de moment, que alguns hotels incrementin altures

La modificació de la Llei de turisme que podria limitar-ho no és “imminent”

El vicepresident i conseller de Turisme, Biel Barceló, ha deixat clar aquest dijous al Parlament que la modificació de la Llei de turisme no serà “imminent”, que “es farà en el seu moment, sense presses” i “parlant amb tothom”, i ha apuntat que, quan es porti a terme aquesta reforma, es podria limitar la possibilitat que tenen els hotels d'algunes zones d'incrementar les altures que ja tenen. De moment, per tant, aquesta possibilitat es mantindrà com fins ara.

Amb la Llei de turisme aprovada en temps del PP els hotels de determinada categoria de les zones turístiques considerades madures poden incrementar fins a dues plantes la seva altura sempre que el creixement no sigui superior als vuit metres i no se superin les vuit plantes. En la seva compareixença al Parlament, el vicepresident Barceló ha apuntat que en la reforma de la Llei de turisme es poden fixar paràmetres d'ampliació més restrictius o bé es pot deixar que els ajuntaments tinguin la darrera paraula. I ha assegurat que ajuntaments com el de Calvià han manifestat preocupació perquè en alguns casos l'increment d'alçada dels hotels sobrepassa el límit d'altures que fixa el seu planejament municipal, una situació que fins ara s'ha anat resolent amb acords amb els promotors.

Barceló ha advertit que la possibilitat d'incrementar altures està limitada temporalment i ha volgut relativitzar la incidència d'aquesta regulació apuntant que són relativament poques les reformes que s'estan fent en hotels que suposen un augment d'altures. Segons el responsable de Turisme, de les 42 reformes d'hotels que s'han fet el 2015 a Calvià, només cinc han suposat un augment de plantes (un 12 %), i de les 40 de la Platja de Palma, només vuit han suposat augment de plantes (un 20 %).

El vicepresident també ha deixat clar que, al Govern, li interessa que es puguin continuar facilitant les inversions per modernitzar la planta hotelera no només per millorar la qualitat de l'oferta sinó també per afavorir la desestacionalització i per donar sortida al sector de la construcció dedicada a la rehabilitació. Amb tot, també ha dit que, quan arribi el moment de modificar la Llei de turisme, es posarà sobre la taula la qüestió de l'increment d'altures i s'estudiaran les peticions dels ajuntaments i dels altres sectors implicats per valorar si la normativa ha de seguir com fins ara o “s'ha de limitar una mica”.

El titular de Turisme ha contestat així a la pregunta que li ha plantejat en una comissió parlamentària el diputat d'El Pi Pep Melià, qui també li ha demanat que aclarís si quan va dir que no es permetrà ni un pam més de ciment en sòl rústic volia dir que s'impediran les ampliacions d'allotjaments de turisme rural que ara permet la llei. Barceló ha assegurat que el Govern no té intenció de modificar la Llei de turisme en aquest punt i, per tant, es continuaran permetent les ampliacions limitades en agroturismes i allotjaments de turisme rural.

Ara bé, ha deixat clar que el mateix sector dels agroturismes ha mostrat preocupació perquè la Llei agrària també permet ampliacions i edificacions noves en sòl rústic vinculades a aquestes activitats. I, en aquest punt, sí que ha apuntat que es farà una nova normativa territorial que modificarà la Llei agrària per corregir aquestes actuacions i impedir més construccions en rústic. Melià l'ha advertit que la Llei de turisme també permet noves edificacions en allotjaments de turisme rural.