Publicitat
Publicitat

Els pagesos de Pollença fan una passa per a la revalorització de la carn de xot

El centre de tipificació de mens, per treure un producte adaptat al mercat, serà realitat al juny

Pollença disposarà de l'únic centre de tipificació del xot a Mallorca, producte de la iniciativa de la cooperativa del municipi i previst per al mes de juny. Es tracta d'una nau per engreixar mens i produir aliments per al ramat dels socis de la cooperativa, a més de corrals per a la classificació dels animals i espais per a la càrrega i descàrrega. Els ramaders podran entregar els mens i la cooperativa els dividirà en lots. La intenció de tot plegat és fer un producte homogeni i així revaloritzar-lo en el mercat. D'aquesta manera, es podrà defensar un preu just basant-se en uns estàndards de qualitat.

Els xots que els pagesos duguin al centre i compleixin els paràmetres podran sortir directament al mercat. Amb els altres, el productor tindrà dues opcions: deixar-los al centre d'engreix o dur-los a la seva explotació per millorar-los fins que assoleixin el pes adequat. També es preveu millorar la comercialització d'altres productes del xot, com la pell.

Pel que fa a les xifres, el president de la cooperativa, Martí Solivelles, preveu que l'any 2017 hi puguin passar entre 14.000 i 15.000 xots de tota l'illa. La producció actual de la cooperativa és d'entre 9.000 i 10.000 mens.

Davallada del consum

Els productors de me de les Illes es veuen afectats per la competència del producte que ve de fora i per la davallada del consum. En deu anys ha baixat de 4,5 quilos de xot per persona i any a tan sols 1,5, ha indicat aquest dilluns Solivelles. Un dels motius és que és una carn que implica una elaboració més difícil que d'altres com el porc o el pollastre.

Dificultats

La construcció del nou centre s'ha caracteritzat per una gran quantitat de traves administratives i legals, que han allargat la tramitació devers cinc anys. El conseller d'Agricultura, Gabriel Company, ha posat el centre de tipificació com a exemple per defensar la llei agrària, que previsiblement aprovarà demà el Parlament

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT