LLUITA CONTRA L’ESTAT ISLÀMIC
Internacional 27/02/2015

El botxí jihadista és londinenc

Mohammed Emwazi, de 27 anys, és l’home que apareix als vídeos de les decapitacions d’occidentals

Daniel Postico
4 min
DOMICILI EN UN BARRI DE L’EST DE LONDRES 
 Dos agents de la policia britànica passen per davant de dos habitatges, en un dels quals la premsa londinenca afirma que vivia Mohammed Emwazi, en el si d’una família benestant. Emwazi seria el ciutadà britànic d’origen kuwaitià identificat fins ara com a John el Jihadista, que apareixia en els vídeos de decapitacions de ciutadans occidentals.

LondresEl militant emmascarat de l’Estat Islàmic (EI) conegut com a John el Jihadista i que apareix en els vídeos de les decapitacions de diversos ostatges occidentals, entre ells el periodista dels Estats Units James Foley, ha sigut identificat com a Mohammed Emwazi, segons una informació publicada ahir per la BBC i el diari The Washington Post. Es tracta d’un jove de 27 anys nascut a Kuwait i que va arribar al Regne Unit el 1994, als 6 anys, amb els seus pares. No se’n sap gaire cosa, només que feia temps que el seguien els serveis secrets britànics i l’FBI. La policia britànica no ha volgut confirmar ni negar la informació i ha al·legat que la investigació encara està en marxa.

El primer cop que es va saber alguna cosa de John el Jihadista va ser a l’agost, quan va aparèixer en el seu primer vídeo vestit de negre, amb un passamuntanyes i un petit ganivet a la mà. En el vídeo explica amb accent britànic per què ha de ser executat James Foley, que apareix de genolls amb les mans lligades a l’esquena i el vestit taronja característic dels presos de Guantánamo. Després va aparèixer en els vídeos de les decapitacions del periodista nord-americà Steven Sotloff, del cooperant britànic David Haines, del taxista britànic Alan Henning i del cooperant nord-americà Adbul Rahman Kassig Peter. En cadascun dels vídeos de les execucions segueix el mateix ritual: es mofa dels estats occidentals i comença a tallar el coll del pres abans que acabi el vídeo. Després mostra el cos decapitat de la víctima.

També es creu que era ell qui sortia en el vídeo de la decapitació del periodista japonès Kenji Goto a finals de gener. Segons diversos ostatges presos a Síria i posteriorment alliberats, Emwazi liderava un grup de tres militants d’origen britànic que s’encarregaven de vigilar els ostatges d’EI a la ciutat siriana d’Idlib i que també feia visites a Raqqa. El grup, conegut com Els Beatles, es creu que ha anat agafant pes dins de l’organització jihadista.

La identitat de John el Jihadista, que s’havia convertit en el símbol de la barbàrie de l’Estat Islàmic, ha sigut investigada a partir de l’ús de tècniques com l’anàlisi de la veu del vídeo de les execucions i entrevistes amb antics ostatges seus. Des de la decapitació de Foley, quan l’FBI va afirmar que podria haver-lo identificat, s’ha mantingut la seva identitat en secret. Des d’ahir se sap que Mohammed Emwazi va néixer a Kuwait el 1988 i que el 1994 els seus pares es van traslladar a viure a Londres. Se sap que la família era benestant, que vivia a l’oest de la capital britànica i que l’any 2009 es va graduar en informàtica a la universitat londinenca de Westminster. Una de les persones que coneix més bé Emwazi, el director del grup de drets humans Cage, Asim Qureshi, va dir que era “extremadament amable, gentil, ben parlat i un dels joves més humils” que ha conegut. Qurashi va explicar al diari The Washington Post que els problemes per a Emwazi van començar el 2009 quan ell i dos amics més van anar a Tanzània per fer un safari, i van ser retinguts a la capital, Dar es Salaam. Els van posar en un vol a Amsterdam, on ell va ser interrogat pels serveis d’intel·ligència britànics i dels Estats Units. Segons correus electrònics en possessió del rotatiu nord-americà, l’MI-5 -els serveis secrets britànics a l’exterior- el va acusar d’intentar anar a Somàlia per unir-se al grup jihadista Al-Shabaab. Emwazi es va defensar dient que va ser l’MI-5 el que va intentar reclutar-lo. Amb tot, des d’Amsterdam va ser repatriat al Regne Unit.

Segons un altre document judicial britànic, Emwazi estava considerat com “una persona d’interès” i se’l seguia des del 2007 com a sospitós d’estar relacionat amb extremistes islàmics, per als quals es creia que estava recaptant fons. Havia sigut descrit com a membre d’un grup de 13 persones de Londres, dos de les quals, com a mínim, estaven sota arrest domiciliari.

Un mes després que se li prohibís l’entrada a Tanzània, Emwazi se’n va anar a Kuwait, on va treballar per a una empresa informàtica. Més endavant va tornar un altre cop al Regne Unit per mirar d’obtenir la documentació necessària per casar-se amb una noia kuwaitiana, però la policia britànica el va detenir justament el dia abans que tornés cap a Kuwait.

Un dels 1.500 reclutes britànics

En un correu que li va enviar a Qurashi, Emwazi li deia: “Em sento com un presoner però no en una cel·la sinó a Londres”. El 2012 es va treure un curs d’anglès per donar classes. Els seus amics el recorden com una persona educada, que vestia de forma elegant i profundament religiosa. Ningú no s’imaginava la seva transformació. L’any 2013 es va canviar el nom i després que li deneguessin un altre cop l’entrada a Kuwait va desaparèixer. Els seus pares van denunciar-ne la desaparició. Quatre mesos més tard, la policia va comunicar a la família que el seu fill havia entrat a Síria, on es creu que va passar a formar part dels 1.500 britànics que s’han unit a l’EI. El següent cop que van saber res d’ell va ser al vídeo de l’execució de Foley.

L’EI s’exhibeix en un vídeo destruint antiguitats

Combatents de l’Estat Islàmic (EI) han destruït una col·lecció d’estàtues suposadament mil·lenàries exposades en un museu de Mossul, al nord de l’Iraq. Així es pot veure en un nou vídeo difós ahir pel grup jihadista en què apareixen diversos combatents destrossant amb martells o trepants antiguitats datades de l’època assíria antiga. “El profeta ens va ordenar desfer-nos d’estàtues i relíquies”, diu un home no identificat en el vídeo, i afegeix: “Musulmans, aquestes relíquies que es veuen darrere meu són ídols diferents a Déu que eren adorats en segles passats”. Les imatges s’acompanyen de l’habitual música àrab d’altres vídeos de l’EI. Lamia al-Gailani, arqueòloga iraquiana i membre associada de l’Institut d’Arqueologia de Londres, va confirmar a Reuters que les destrosses són d’un valor incalculable.

stats