L'INAF no pot destituir directius de BPA perquè l'informe no detalla els responsables

La directora de l'INAF assegura que no sap per què els EUA han fet l'anunci ara si la investigació ja estava oberta des de fa temps i no s'ha tancat

L'Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) ha deixat clar que no es pot destituir cap directiu de Banca Privada d'Andorra (BPA), perquè l'informe emès pel Departament de Delictes Financers i Control del Tresor (FinCEN) dels Estats Units no detalla el nom dels responsables dels presumptes implicats en pràctiques de blanqueig de diners procedents del crim organitzat. Així ho ha assegurat la directora general de l'INAF, Maria Cosan, que ha ofert una roda de premsa aquest dimecres al migdia. Cosan ha assenyalat que l'informe és "imprecís", ja que assegura que hi ha implicats tres alts directius, però sense detallar-ne els noms. És per això que, fins que la investigació oberta no esclareixi res més, no es podrà prendre cap decisió al respecte. Cosan també ha volgut deixar clar que l'entitat segueix operant amb total normalitat, i que l'únic que ha fet l'INAF ha estat intervenir-la per esclarir els fets denunciats pels Estats Units, però que de moment no hi ha cap limitació en la seva operativa.

La directora de l'INAF, a més, ha apuntat que no sap per què els EUA han fet l'anunci ara si la investigació ja estava oberta des de fa temps i no hi ha hagut cap detonant que ho hagi pogut precipitar. Ha recordat que els tres casos als quals fa referència l'informe ja estan judicialitzats, i que si s'ha hagut d'intervenir és per l'avís dels EUA però no perquè hi hagi noves proves. De fet, la investigació oberta a Andorra la du a terme la UIFAN, però de moment no està tancada. El que va fer la directora de l'INAF, aquest dimarts, va ser obrir un expedient sancionador, però Cosan ha remarcat que es podria resoldre sense cap sanció si la investigació així ho determinés.

D'altra banda, Cosan ha volgut remarcar que aquest fet no afecta la solvència ni la credibilitat de la resta d'entitats financeres del país, i que la imatge d'Andorra no s'hauria de veure perjudicada per la intervenció de BPA. En relació a l'afectació de l'anunci de la intervenció, Cosan ha reconegut que hi ha hagut un interès per part dels clients de BPA que han anat a preguntar a l'entitat, però que fora d'això no hi ha hagut cap altra actuació "estranya". De fet, ha volgut transmetre un missatge de tranqui·llitat pel que fa a la solvència de la banca andorrana i a la credibilitat de la resta d'entitats bancàries, que considera que no s'hauria de veure afectada per la intervenció de BPA.

Cosan ha aprofitat per fer una aferrissada defensa de la plaça financera andorrana, i dels seus "alts nivells de liquiditat". És per això que ha remarcat que "a curt termini no podem preveure una crisi de liquiditat". Ha afegit que de moment, res fa preveure que s'hagin de prendre mesures en el sentit de limitar la disponibilitat de líquid dels clients.

La roda de premsa ha aixecat una gran expectació per part dels mitjans de comunicació del país i espanyols ja que ha estat la primera compareixença en relació a la intervenció de Banca Privada d'Andorra després de la del cap de Govern, Toni Martí, aquest dimarts, i la primera en què s'han acceptat preguntes i s'han donat explicacions.