Nomen denuncia que l’AREB “coacciona” la cooperativa Raiffeisen suspenent de sou tres dels seus membres

Els cooperativistes formarien part d’un grup de set “teletreballadors” de BPA que l’AREB consideraria jubilacions encobertes. La Batllia ha admès a tràmit la demanda de Raiffeisen contra el plec de bases per a l’adjudicació de Vall Banc

L’exconseller general i representant de la cooperativa Raiffeisen.ad, Eusebi Nomen, ha denunciat aquest dimecres en una roda de premsa que l’AREB hagi deixat de pagar el sou de desembre a tres dels membres de la cooperativa, alhora treballadors de BPA, la qual cosa ha qualificat d’acte de “coacció”.

Sempre segons Nomen, els tres implicats en la cooperativa pertanyen a un grup de set treballadors que oferein els seus serveis a BPA en modalitat de “teletreball”, una modalitat habitual en el sector financer. El responsable de Raiffeisen.ad creu que aquests tres afectats haurien estat castigats per la seva relació amb la cooperativa que representa i que “si són jubilacions encobertes, ho serien en tots [els set] casos”. De fet, assegura Nomen, ja se’ls va advertir de manera verbal que es prendrien accions si no estaven d’acord amb “el que l’AREB està fent”.

Nomen ha fet les declaracions el dia que s’ha publicat en el BOPA l’acceptació a tràmit de la demanda de Raiffeisen.ad contra el plec de bases (‘teaser’) per a l’adjudicació de Vall Banc. En aquest sentit, l’exconseller ha reiterat en tot moment que l’opció de Raiffeisen.ad és la millor solució per a l’afer BPA i que les institucions estan actuant contra la llei en no optar per la solució que menys destrucció provocaria. “Hi ha un rerefons polític evident”, ha manifestat, abans d’insinuar que les decisions s’estan prenent per afavorir que “algú” guanyi diners, tot i que “ho estan trinxant tot”.

Nomen ha aprofitat la situació sobre tres dels cooperativistes que ha posat de relleu per repetir les crítiques contra el procés de resolució de BPA, les institucions i la situació que viu la plaça financera, després de casos com el dels Pujol. “No estan a l’alçada” ha declarat, en referència al Govern, l’INAF, l’AREB, però especialment a “la feina del ministre de Finances”. El representant de Raiffeisen.ad assegura haver tingut accés a dossiers, com els publicats en mitjans espanyols, que demostren que han existit “estructures de blanqueig” fora de BPA –tot i que ha evitat pronunciar el nom de cap banc en concret– i que ha sentit “vergonya” per allò que considera una manca de mesures de les institucions al respecte.

Tot plegat està suposant, segons Nomen, que cap entitat financera vulgui adquirir Vall Banc pels problemes d’imatge que pateix la plaça andorrana, ja que “es posa en entredit el secret bancari i la seguretat jurídica”. És més, Nomen ha anat més enllà i ha assegurat que finalment “no hi haurà subhasta” –prevista el mes de gener– perquè la situació s’ha anat agreujant amb els indicis de males pràctiques bancàries. Alhora, però, ha defensat BPA, insistint que no hi havia una estructura de blanqueig, perquè l’auditoria ha constatat que més d’un 95% dels comptes estan nets de sospita.