'Cursêt de llengo baléà'

Moltes vegades dic que si fóssim una societat madura, potser admetríem que hi ha coses que cal deixar-les als experts

Els gonelles, de nou en acció. Les entitats que promulguen que els parlars de cadascuna de les Illes Balears, que entre ells són diferents, conformen una llengua singular, indivisible i que no és catalana, organitzen 'd’es 4 de Febré a n’es 30 de Juñ' un 'Cursêt de Llengo Baléà'. I alerta, que la inscripció inclou l’accés a 'un’App p’es mòvil'. Amb aquest curset podrem aprendre 'es nostros pronoms, artículs, covèrbs' i molt vocabulari. 'Son 6€ n’es mes'. I ho 'organisa' l’entitat Cabrit y Bassa juntament amb la Fundación Círculo Balear. M’he quedat sense paraules.

D’això me n’assabento poc després que a la Franja de Ponent també emprenen una iniciativa aquells que defensen que el català d’allà no és català, sinó LAPAO o alguna cosa que de ben segur té un nom, però que no és “català”. Diuen que faran un referèndum a tot l’Aragó perquè tothom pugui decidir quin idioma parla.

Moltes vegades dic que si fóssim una societat madura, potser admetríem que hi ha coses que cal deixar-les als experts. Com a Islàndia, que els neologismes se’ls inventa literalment la seva acadèmia de la llengua, els difonen escrits als brics de llet i la població se’ls fa seus, confiant en el criteri científic. Mentrestant, i obviant allò de 'divideix i venceràs', crec que muntaré una plataforma per defensar que a la meva comarca es parla un idioma singular i en perill d’extinció que cal defensar davant dels imperialistes catalans: el ripollès.