Llengua i autoritat

A València ciutat, si fins ara el govern de la popular Rita Barberà penjava senyals de trànsit únicament en castellà, el nou govern municipal liderat per Compromís ja n’ha instal·lat alguns només en valencià

Des de l’inici d’aquest mandat, el grup municipal de Ciutadans colla l’equip de govern socialista de Lleida perquè s’introdueixi el castellà als senyals de trànsit de la capital del Segrià. Al proper ple de la Paeria presentaran una moció defensant-ho, seguint el que diu l’article 56 de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat civil.

A València ciutat, si fins ara el govern de la popular Rita Barberà penjava senyals de trànsit únicament en castellà, el nou govern municipal liderat per Compromís ja n’ha instal·lat alguns només en valencià. Per exemple, a l’entorn del Mercat Central. No ha calgut gaire temps perquè des de diverses instàncies es posés el crit al cel. Així, la Central Sindical Independent de Funcionaris (CSI-F) ha denunciat l’existència d’aquests rètols i ha sol·licitat una taula tècnica urgent per ajustar aquests senyals al reial decret 6/2015, que diu que com a mínim han d’estar en castellà.

Però el sindicat va més enllà. Seguint el que fa unes setmanes va dir el grup municipal de Ciutadans de l’Hospitalet de Llobregat, apunta que el fet que els rètols estiguin en català, comporta una “causa de nul·litat del procediment sancionador”; o sigui, que no caldria complir-los. És per això que demanen instruccions concretes. Fonts de l’ajuntament del cap i casal lamenten que es posi el crit al cel en la mínima ocasió en què es posa en valor la llengua pròpia i recorden que el reglament d’ús del valencià va ser aprovat per unanimitat pel ple de l’ajuntament el 2005.