Allà on va, busca brega

Deu dies abans que es compleixi dos anys de l’ingrés a presó dels tres primers detinguts, el moviment ‘España Ciudadana’, celebrarà el seu primer acte.

Fa 710 dies que són a presó. Onze dies enrere va fer dos anys exactes del moment que els va canviar la vida. El dia 4 de novembre, d’aquí a una setmana i només deu dies abans que es compleixi dos anys de l’ingrés a presó dels tres primers detinguts, el moviment ‘España Ciudadana’, impulsada pel líder de Ciutadans, Albert Rivera, celebrarà el seu primer acte. Maleïda casualitat.

Amb colpidora punteria i gestada malesa, la localitat escollida no és cap altra que Altsasu. La retòrica no només és important, sinó que exemplifica, de volgut retruc, que l’objectiu defensat és una mera butllofa que amaga una ferida que busca infectar arreu. El líder del partit taronja estarà escortat pel líder del partit ultradretà VOX, qui pot acabar sent el seu cavall de Troia. Ambdós, des d’una falsa llunyania ideològica, demanaran “respecte pels servidors públics [policies nacionals i guàrdies civils] des d’un lloc simbòlic pels que defensem el constitucionalisme”. Altsasu. Lloc simbòlic. Constitucionalisme. Maleïda causalitat.

Experts en fer del conflicte la seva bandera. Allà on va, busca brega. Rivera és el viu eufemisme de recordar obscurs temps passats a través d’’España Ciudadana’, un nom perillós amb més tics populistes que populars. Pretenen defensar la igualtat de drets i llibertats de tots els ciutadans espanyols en un poble que resta expectant com acabarà el cas que tristament els ha situat al mapa mediàtic.

Al·ludir a la igualtat de drets de tots els ciutadans no és res més que una altra macabra broma de Rivera. Hi donen suport els aprenents que seuen a la seva dreta esperant complir la màxima i poder superar el mestre. Alhora, i paral·lelament, les defenses dels acusats entre 2 i 12 anys de presó —amb 710 dies de càstig preventiu a l’esquena i sumant— demanen la recusació de dos dels tres magistrats que han de revisar la sentència condemnatòria per haver estat condecorats per la Guàrdia Civil. Maleïda casualitat. De nou.

Altsasu s’emplenarà de ‘rojigualdas’ orgulloses de formar part d’un moviment ciutadà nacionalista que flirteja amb la ultradreta més ben vestida. Ho farà en un moment que pot ser d’inflexió pels acusats. Després de dos anys que semblen una vida sencera. En un punt mental i físic massa proper a l’extenuació, hauran de suportar la macabra burla dels qui vénen de fora a recordar-los que el malson no només segueix, sinó que en són els promotors. Paciència i força davant una casualitat mal disfressada de causalitat, Altsasu.

Més continguts de