Política 19/09/2014

Desestimades les esmenes a la totalitat al projecte del pla de pensions de la Funció Pública

Al voltant d'una quinzena de funcionaris assisteixen a la sessió de Consell General per escoltar la defensa de les esmenes a la totalitat i mostrar-hi el seu suport

Ana
3 min
Al voltant d'una quinzena de funcionaris van assistir a la sessió del Consell General / N.M. (ANA)

Andorra la VellaEl grup parlamentari demòcrata ha desestimat, aquest dijous, les dues esmenes a la totalitat presentades pel grup parlamentari socialdemòcrata i mixt al projecte de llei de regulació del pla de pensions de la Funció Pública. Durant la sessió han estat presents al voltant d'una quinzena de funcionaris que han volgut escoltar les intervencions dels grups de l'oposició defensant les esmenes a la totalitat. Aquests, però, s'han aixecat i han marxat en el moment exacte en que el conseller demòcrata Pere Altimir ha anunciat el vot negatiu dels demòcrates.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, i la consellera socialdemòcrata Rosa Gili han defensat ambdues esmenes a la totalitat al projecte de llei sobre el pla de pensions de la Funció Pública. Tots dos han insistit en el seu desacord amb el fons del text però també amb les formes en què s'ha presentat, sense els tràmits preceptius i amb urgència.

Bartumeu ha insistit en el fet que el text modifica les expectatives dels funcionaris i també que es degradarà el nivell de vida dels treballadors en actiu en relació als ja jubilats. Per la seva banda, la consellera general socialdemòcrata Rosa Gili ha subratllat especialment el fet que el Govern "pretén obligar els funcionaris a contractar un pla de pensions privat" i que a més s'exclou de qualsevol responsabilitat. Així ha manifestat la preocupació en cas que l'entitat que gestioni el fons de jubilació faci fallida.

A més, Gili ha fet referència a la vinculació del ministre de la Funció Pública, Jordi Cinca, amb la banca, per la seva ocupació anterior, criticant que es basi aquesta reforma en un informe d'una entitat bancària i que la mesura beneficïi les entitats financeres. En aquest punt, el cap de Govern, Toni Martí, ha volgut intervenir en defensa del ministre lamentant que Gili "hagi insinuat que és corrupte". Gili, però, ha negat això en tot moment i ha defensat que el que opina és que hi ha una falta d'ètica i que es podrien regular les qüestions que pot tractar cada un segons les vinculacions que tingui amb el tema. Així, ha recordat que el president del seu grup, David Rios, ha volgut abstenir-se en aquesta votació per la seva condició de funcionari.

Un altre dels punts de la llei criticats per l'oposició és el fet que es modifiqui l'estatus dels treballadors de l'Administració Pública passant de funcionaris a treballadors de l'Administració, el que segons Gili pot comportar menys seguretat i que puguin rebre més pressions.

De la seva banda, el conseller demòcrata Pere Altimir ha destacat que aquest és l'inici de la reforma de la funció pública i ha mostrat el seu suport al Govern i al 'desgast polític' que li ha suposat aquest tema, de manera que ha anunciat el seu vot desfavorable a les esmenes a la totalitat presentades pel grup mixt i pels socialdemòcrates.

En el moment en què Altimir ha anunciat el vot contrari del seu grup a les esmenes a la totalitat, els funcionaris assistents a la sessió s'han aixecat i han abandonat la sala. Així, el president del Sindicat de la Policia d'Andorra (SIPA), Carles Joan, ha reconegut que ja preveien aquest resultat i que han assistit per escoltar les exposicions dels consellers de l'oposició, que "han estat molt enriquidores". Els funcionaris han recordat que un cop estigui aprovada la llei la portaran a la Justícia, i a més Joan ha demanat als dos grups de l'oposició que s'ajuntin per portar el text al Tribunal Constitucional.

stats