BLOG GASTRONÒMIC

Cervesa industrial vs cervesa artesanal

Les raons d’aquest absurd enfrontament i recomanacions de bones cerveses de cada estil. Ens recomaneu alguna birra?

Que la cervesa artesanal està de moda fa temps no és cap secret. És un fet irrefutable. La seva popularitat ha crescut tant que, com sol passar en aquests casos, ja es comença a intuir un cert enfrontament entre la birra industrial i la de producció més limitada. La raó d’aquest enfrontament? Doncs probablement que ens avorrim i necessitem discussions tan intranscendents com innecessàries per passar el temps. Sigui pel que sigui, he volgut indagar una mica què passaria si contraposem aquests dos estils de cervesa. Jo la cervesa només me la bec, així que per parlar seriosament del tema he preguntat a persones que en saben i després d'unes bones converses he arribat a la conclusió que la discussió no rau en quina és més bona sinó en la manera de consumir-la.

Els amants de la birra industrial, de fet, no neguen que l’artesana pot oferir una qualitat més alta (tot i que, evidentment, també n’hi ha d’horroroses). El que passa, argumenten, és que quan vols consumir cervesa mentre arregles el món amb els amics el que vols és poder-ne beure més d’una i de dues, cosa que per preu i sovint graduació, amb l’artesana no és possible. Els amants de la cervesa artesana, normalment, són gent que quan se la beu li para atenció. La beu, però també la degusta amb atenció. El producte permet apreciar diferències entre unes i altres i s’apropa al que seria la cultura del vi.

Per cert, tota aquesta paranoia mental sobre l’enfrontament entre estils de cerveses em va venir al cap quan vaig anar a l’Era Bauró, una cerveseria que ha obert al Barri Antic d’Andorra la Vella. Serveixen la cervesa Boris (bona) que fan allà mateix i tenen tapes i coses per picar que estan força bé. Recomanable.

I per acabar, no puc evitar fer un petit rànquing. Sóc molt amant dels rànquings així que he demanat a amics amants de la cervesa quines els agraden més.

Recomanacions industrials del Jordi

1.- Warsteiner rubia
2.- Paulaner
3.- Estrella Galicia

Recomanacions artesanes del Xavi

1.- Mandril (Catalana)
2.- Oneka (País Vasc)
3.- La vella caravana (Lleida)

I com sempre, s’admeten recomanacions en forma de comentari.

Vosaltres què sou, industrials o artesanals? Ens recomaneu alguna birra?

Més continguts de

El + vist

El + comentat