Publicitat
Publicitat

TERRORISME

Boko Haram segresta cent persones més i en mata trenta

Suposats membres del grup terrorista Boko Haram van segrestar un centenar de persones i en van matar com a mínim trenta en un atac contra una localitat de l’estat de Borno, al nord-est de Nigèria, segons van informar ahir a Efe supervivents i residents de la zona.

L’atac es va produir a Gumsere durant el cap de setmana, tal com van assegurar els supervivents, que van fugir a la capital de l’estat, Maiduguri, i a la localitat veïna de Chibok, on Boko Haram va capturar a l’abril més de 200 nenes que segueixen desaparegudes.

Els jihadistes van envair la localitat de Gumsere divendres a la matinada, van calar foc a habitatges i van assassinar els veïns de manera indiscriminada. La majoria dels habitants van fugir durant la nit a poblacions veïnes. “Vaig veure molts cadàvers mentre fugia cap als boscos. No els vaig poder comptar, però estic segur que n’hi havia més de trenta”, va afirmar un dels supervivents que va aconseguir arribar a la capital nigeriana.

En aquest sentit, el John, un veí de Gumsere, va declarar que una gran quantitat de residents de la seva localitat que van anar a Chibok després de l’atac “estaven tan esgotats després d’haver recorregut a peu una distància tan llarga que gairebé no podien parlar”.

Borno és un dels estats nigerians més assetjats per la violència de Boko Haram. Els atacs s’han incrementat els últims mesos, malgrat el desplegament de tropes de l’exèrcit nigerià a la zona i un suposat acord de pau amb el govern, que va ser posteriorment desmentit pel líder de Boko Haram. Des de l’inici de la seva insurrecció armada, el 2009, Boko Haram ha matat prop de 13.000 persones, 3.000 de les quals aquest any, segons dades de l’executiu nigerià.

Pena capital

Un tribunal militar de Nigèria va sentenciar a mort 54 soldats per haver-se negat a participar en una operació contra el grup terrorista Boko Haram durant el mes d’agost, segons fonts del ministeri de Defensa nigerià. El tribunal va declarar els militars culpables dels càrrecs de conspiració criminal i els va condemnar a morir afusellats, segons van informar alguns mitjans locals.

Els soldats, membres de la setena divisió de l’exèrcit nigerià, destacada a la ciutat nord-oriental de Maiduguri, s’haurien negat a formar part d’una missió conjunta amb les forces especials per recuperar diverses localitats que eren en mans de Boko Haram. Els 54 militars es van declarar “no culpables”, i fins i tot un dels testimonis aportats per la fiscalia va reconèixer que la majoria es van unir a l’operació amb posterioritat, segons relata el diari nigerià Premium Times.

És la segona sentència d’aquestes característiques emesa per aquest tribunal militar, que al setembre va condemnar a mort dotze militars de la mateixa divisió per haver-se amotinat i haver disparat contra l’oficial que era al capdavant de la seva unitat. A més, en els últims mesos, l’ofensiva de l’exèrcit nigerià contra Boko Haram s’ha vist alentida per les constants queixes dels soldats, que denuncien la falta d’armament i equip apropiat per lluitar contra un enemic que sovint disposa de més recursos.

Més continguts de