Publicitat
Publicitat

COREA DEL NORD

Pyongyang acusa els EUA de fer caure la seva connexió

Kim Jong-un eleva la tensió amb un comunicat en què titlla el president Obama de “mico”

Corea del Nord va acusar ahir els Estats Units d’estar darrere dels talls en la -ja limitada- connexió a internet del país i va tornar a rebutjar les acusacions nord-americanes que responsabilitzen Pyongyang del ciberatac a Sony Pictures.

El comunicat del règim, difós per l’Agència de Notícies de Corea del Nord, també va titllar el president dels EUA, Barack Obama, de “mico” per haver impulsat l’estudi de cinema a emetre The interview, una comèdia sobre l’assassinat del líder nord-coreà, Kim Jong-un. Sony havia cancel·lat l’estrena de la pel·lícula per por a nous atacs, però va decidir donar permisos a alguns cinemes després que Obama qualifiqués la decisió empresarial de capitulació davant de la pressió de Corea del Nord.

Comunicat de Kim Jong-un

La declaració emesa per la Comissió de Defensa Nacional, dirigida pel mateix Kim Jong-un i l’òrgan de govern més poderós del país, és la primera resposta de Pyongyang a les interrupcions intermitents que han paralitzat la seva dèbil connexió a internet des de dilluns. Els problemes de connectivitat, que en algun moment van tallar completament l’accés a internet a Corea del Nord, van començar dies després que Obama anunciés represàlies per l’atac informàtic a Sony. Obama va acusar Corea del Nord de piratejar el sistema informàtic de Sony, just abans que l’estudi estrenés la pel·lícula The interview. Els hackers van robar correus electrònics confidencials, informació salarial i pel·lícules inèdites i ho van publicar a internet.

Els Estats Units han negat que tinguin res a veure amb els talls en la connexió nord-coreana. Experts en internet han dit que les interrupcions podrien haver sigut causades per qualsevol motiu, des d’errors tècnics fins a pirates informàtics com Anonymous o Lizard Squad, els responsables de la caiguda de Xbox i PlayStation aquest Nadal.

No obstant, en la seva declaració d’ahir, Corea del Nord deixava clar que considera les interrupcions com un atac nord-americà en represàlia pels atacs informàtics a Sony.

Tot i que el règim de Kim Jong-un no va especificar si prendria represàlies per les interrupcions, va acusar els EUA d’actuar com un assetjador escolar. “Els Estats Units, amb la seva grandària física i poc conscients de la vergonya que suposa que juguin a fet i amagar com un nen mocós, han començat a interrompre les connexions a internet dels principals mitjans de comunicació de la nostra república”, deia el comunicat. En els últims dies, els llocs web de l’agència estatal de notícies i el diari Rodong Sinmun, dos dels principals mitjans de Corea del Nord, van ser alguns dels que van patir caigudes de la xarxa durant diverses hores.

Corea del Nord també va culpar Obama pel llançament de la pel·lícula, que, segons el comunicat, vol minar “la dignitat del líder suprem” del país. “Obama és imprudent en les paraules i els fets, com un mico en un bosc tropical”, afirmava el text.

No és la primera vegada que Corea del Nord, un règim aficionat al llenguatge altisonant, utilitza insults racistes o d’un altre tipus contra els líders dels Estats Units i els seus aliats. A principis d’aquest any, també va comparar Obama amb un mico, i també va titllar la presidenta de Corea del Sud, Park Geun-hye, de “prostituta”.

La declaració va insistir a negar qualsevol paper en l’atac a Sony i va reclamar als EUA que presentin proves de l’acusació. “Obama faria millor de centrar-se a netejar totes les males accions” que els EUA han perpetrat contra Corea del Nord, afirma el comunicat. En el to hostil del text ressonaven també amenaces de violència contra les sales de cinema que projectin The interview aquests dies.

Uns ‘hackers’ ataquen Xbox i PlayStation

Sony i Microsoft es recuperaven ahir d’un altre atac informàtic, contra les seves consoles PlayStation i Xbox, respectivament. Els 110 milions d’usuaris de la primera i els 48 milions de la segona no podien jugar online des del dia de Nadal per l’atac del grup de hackers Lizard Squad. Un membre del grup va dir que ho havien fet per demostrar que la debilitat dels sistemes de les dues companyies.

Més continguts de