La Superintendència intervé la BPA de Panamà

L'organisme panameny assenyala el temor que hi hagi risc per als clients

La Superintendencia de Bancos de Panamá ha intervingut la Banca Privada d’Andorra (Panamà) en considerar que hi ha risc que l’entitat perdi l’accés real a al majoria dels actius per fer front als seus depositants i per por que pugui afectar les seves operacions. Segons ha informat l’agència EFE, la Superintendència fa referència al fet que els actius de la BPA es troben a Andorra i considera que “els interessos dels dipositants corren perill i es fa el necessari per prendre el control administratiu i operatiu immediat”.

La intervenció de la BPA de Panamà és la tercera que afecta a aquest grup, després que aquest dimarts l’INAF intervingués la BPA d’Andorra i que el Banco de España intervingués Banco Madrid. Totes les operacions s’han produït arran de l’avís del FinCEN qualificant la BPA com a entitat de preocupació en matèria de blanqueig de capitals.

Des del primer moment, però, les autoritats han insistit en destacar que és una qüestió de presumptes males praxis però que no afectaria la liquiditat del banc. La intervenció de BPA Panamà, en canvi, sí que estaria relacionada amb el temor que pugui haver risc per als clients de l’entitat.

Segons informa EFE, la Superintendència assenyala que “els interessos dels depositants corren perill i es fa el necessari per procedir a la presa de control administratiu i operatiu immediat, (...) com a resultat de les accions preses per la Unitat d’Intel·ligència Financera del Departament del Tresor dels Estats Units. No obstant, l’organisme panameny reconeix que no hi ha evidències que la filial de BPA a Panamà estigui compromesa amb els fets il·lícits que s’imputen a la seu central de la BPA a Andorra, però que hi ha la intenció de promoure la confiança pública en el sistema bancari panameny.

Dimiteix el consell d’administració del Banco Madrid

D’altra banda, el consell d’administració de Banco Madrid ha presentat aquest dimecres la seva dimissió i ha sol·licitat al Banco de España que el substitueixi per “facilitar l’actuació interventora iniciada per l’organisme supervisor”. D’aquesta manera volen eliminar qualsevol possible dubte sobre l’estabilitat de l’entitat.

A més, aquest mateix dimecres la Hisenda espanyola ha anunciat que iniciarà una investigació a Banco Madrid i a BPA pels diners regularitzats pels seus clients.