EUROPA
Internacional 08/01/2015

Merkel i Cameron refan complicitats per millorar l’encaix de Londres a la UE

La cancellera insisteix que Alemanya sempre ha volgut que Grècia es mantingui dins de l’euro

Daniel Postico
3 min
BUSCANT COMPLICITATS  La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el primer ministre britànic, David Cameron, es van reunir ahir a Downing Street per intentar trobar un acord que faciliti la continuïtat del Regne Unit a la Unió Europea. Cameron exigeix reformes profundes que afecten el dret a la lliure circulació dins la UE que Merkel es nega a defensar.

LondresDavid Cameron i Angela Merkel van intentar ahir tornar a recuperar l’entesa esquerdada els últims mesos. Es van reunir a Londres i de la trobada en van sortir amb el compromís de treballar per trobar un encaix millor del Regne Unit dins de la Unió Europea. El primer ministre britànic va assegurar que està “convençut” que pot “arreglar els problemes de la UE” i les relacions amb Brussel·les, que els britànics consideren tan “frustrants”.

El premier, que ha promès convocar un referèndum sobre la permanència del Regne Unit a la UE abans d’acabar el 2017, si guanya les eleccions del maig, va assenyalar el control de la immigració com el principal problema en l’entesa entre Londres i Brussel·les. Els conservadors britànics se senten amenaçats electoralment pel creixement del populisme euroescèptic del UKIP i des de fa temps han decidit jugar la carta d’incrementar les restriccions als ciutadans comunitaris que han emigrat al Regne Unit, limitar-los l’accés als ajuts socials o bé condicionar la permanència al país a tenir una oferta de feina. Les últimes reformes del govern Cameron exigeixen, per exemple, haver viscut almenys quatre anys al país abans de poder beneficiar-se del sistema de subsidis estatals.

“Aquestes mesures són molt sensibles i pràctiques”, va defensar ahir Cameron en la compareixença que va tenir lloc al número 10 de Downing Street sota la mirada d’una Angela Merkel que també lluita a casa per no deixar-se arrossegar per la pressió de grups euroescèptics o antiimmigració. El líder britànic va afegir, a més, que “aquestes són algunes de les formes d’abusos de la llibertat de moviment” i per això “cal fer canvis en matèria d’immigració”. La cancellera alemanya en va discrepar. La lliure circulació no es toca.

Comprensió alemanya

Angela Merkel es va mostrar més comprensiva que altres cops i fins i tot va anunciar que està disposada a obrir el meló de les “reformes raonables”. En definitiva, va dir que es compromet a estudiar “les propostes i traslladar-les als altres socis” de la UE. El principal obstacle -va apuntar Merkel-és que els canvis haurien de ser aprovats per tots els països membres i molts d’ells s’oposen a qualsevol mesura que pugui afeblir la llibertat de moviment dins de les fronteres de la Unió. “M’agradaria que el Regne Unit es mantingués dins d’una Europa forta i exitosa”, va afirmar la cancellera.

Merkel també es va referir a una suposada expulsió de Grècia de l’euro en cas que Syriza guanyés les eleccions del 25 de maig. Segons la cancellera, el govern alemany sempre ha volgut que Grècia segueixi formant part de l’eurozona i alhora confia que els problemes del país se solucionaran de manera “exitosa”. Davant el nerviosisme dels mercats financers dels últims dies, Merkel va recordar que tant ella com el seu executiu sempre han dut a terme una “política a favor de la pertinença de Grècia en la unió monetària”. A més, la líder alemanya va voler enviar un missatge de complicitat amb l’actual govern d’Andonis Samaràs assegurant que els compromisos assolits entre Atenes i la troica (Comissió Europea, Banc Central Europeu i Fons Monetari Internacional) van ser “acatats i respectats” tant per Grècia com pels seus socis europeus. La cancellera alemanya va subratllar els “sacrificis” que han hagut de fer els ciutadans grecs en els últims anys i per això, va indicar, no té cap dubte que el desenllaç tindrà èxit. No obstant això, va recordar que els grecs “han de complir amb la seva part”.

Preparant el G-7

En una visita marcada informativament per l’atemptat a París contra la revista satírica Charlie Hebdo, Cameron i Merkel van voler mostrar també el seu suport al president francès, François Hollande.

Malgrat la carregada agenda europea de la reunió, la cancellera va anar a Londres per discutir els temes de la pròxima cimera del G-7 que es farà al mes de juny a Baviera. Alemanya ha assumit aquest any la presidència rotatòria del G-7 amb reptes com la lluita antiterrorista, la creixent amenaça de l’Estat Islàmic, l’epidèmia de l’Ebola, que afecta tres països de l’Àfrica occidental, i la fràgil situació d’Ucraïna sobre la taula. I és en aquest terreny que Cameron va aprofitar per reclamar a Merkel un augment de la pressió europea sobre Rússia.

stats