Societat 04/07/2014

Vives parla d'economia amb ètica empresarial en la inauguració de la Càtedra del Pensament cristià

Els ponents reflexionen sobre un model social que superi la deshumanització de l'economia

Ana
2 min
L'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives, parlant amb Montserrat Gil i Vicenç Mateu. / J.D. (ANA)

Sant Julià de LòriaL'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives, ha inaugurat la Càtedra del Pensament cristià que se celebra aquest divendres a Sant Julià de Lòria. Durant el seu discurs l'arquebisbe ha reflexionat sobre com cal apostar per una economia amb ètica empresarial, que tingui en compte les persones i la seva dignitat.

En la mateixa línia s'han pronunciat els ponents convidats a la jornada, que creuen que cal anar cap a un model més social, que ja apliquen algunes empreses, però que de vegades no es fa tan visible.

Diversos experts presentat models econòmics alternatius que busquen la visió social de l'empresa per sobre de la visió més capitalista. En aquest sentit, el professor d'Esade, Carlos Losada, ha parlat sobre l'economia al servei de la persona que vol reflectir una manera d'entendre les institucions i l'empresa com "un acte social de primer ordre" en què la finalitat és resoldre els problemes tenint en compte les relacions socials que es creen. Losada opina que hi ha moltes empreses que estan fent les coses en aquesta línia però que sovint no tenen visibilitat de cara a la societat.

Una opinió similar és la que ha expressat el director de la càtedra la Caixa de responsabilitat social de l'empresa de l'IESE, Antonio Argandoña, que ha explicat el concepte de bé comú aplicat a l'empresa, és a dir, que totes les accions tenen un impacte en els altres i això és important per a l'empresa. En aquest sentit, creu que no es pot continuar amb un model en què l'únic que importa és el benefici, perquè no és sostenible.

El director de la càtedra, Francesc Torralba, que ha celebrat la seva conferència aquest divendres a la tarda, però ha participat durant tot el dia com a moderador, ha qualificat la sessió com a "contracultural", perquè considera que els temes principals al voltant dels quals giren les conferències no són els de l'esperit d'una època en què "la persona és la que està sotmesa a l'economia".

La jornada ha estat inaugurada per l'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives, que ha parlat de la necessitat de trobar l'ètica en el món empresarial per superar l'individualisme que ens pot fer caure en l'utilitarisme. Per això creu que cal aplicar dos grans principis, el de la dignitat humana i el del bé comú. Vives ha assenyalat que d'una manera o altra tots som empresaris i ha posat com a exemple el Bisbat i la necessitat de treballar i dialogar en equip. De fet, ha fet broma dient que ell forma part d'una petita empresa "bastant ruïnosa" a la qual li falta personal, i que té un amo que de vegades "paga tard, però paga bé".

La Càtedra de Pensament cristià enguany arriba a l'onzena edició amb més de 150 inscrits.

stats