Criatures 25/08/2012

Grans festivals per a públic petit

Paloma Arenós
5 min
Gran festival Per a públic petit

L'Acustiqueta de Figueres, del 29 d'agost al 2 de setembre, i els Petits Camaleons de Sant Cugat del Vallès, el 6 i 7 d'octubre, són les pròximes cites musicals infantils en un calendari cada cop més ple. El Minimúsica del Primavera Sound va ser el pioner, el 2006, i l'han seguit el SonarKids, el Minipop de Tarragona, el Manrusionica Xics de Manresa i el Petit Embassa't de Sabadell.

Aquests festivals de música són la resposta perfecta a una demanda generacional. Des del 2006 han anat creixent, sempre amb bon ritme, mitja dotzena de festivals de música dissenyats per a un públic infantil repartits per tot el territori. El pioner va ser el Minimúsica del San Miguel Primavera Sound a Barcelona i, al cap de poc temps, s'hi va incorporar el SonarKids -el juny del 2009- amb la clara aposta de familiaritzar els més petits amb els sons electrònics. Després d'instal·lar-se tres anys a la capital catalana, el festival de músiques avançades en pot petit se'n va anar de vacances al Port de la Selva el maig passat. El contagi ja ha estat imparable amb l'aparició del Minipop de Tarragona el 2011 i quatre festivals nous per a aquest 2012: Manrusionica Xics de Manresa al juny, Petit Embassa't de Sabadell al juliol, l'Acustiqueta de Figueres -del 29 d'agost al 2 de setembre, fill del consolidat Acústica-, i els Petits Camaleons -el 6 i el 7 d'octubre-. I els que vindran...

Proposta a Figueres

"Ja feia uns tres anys que ens rondava pel cap la idea de fer un festival infantil vinculat a l'Acústica, perquè en aquest temps hem passat de 3.000 a 45.000 espectadors i vèiem que calia ampliar l'oferta. I una part del públic ja té canalla i es trobava que tenia l'horari limitat per assistir al festival", detalla Xavi Pasqual, director de l'Acústica i del nou Acustiqueta. "També coincideix que en els últims temps hi ha artistes que són pares i, tot i que no es dediquen específicament al públic infantil, demostren aquesta sensibilitat i creen xousper a nens", continua.

L'Acustiqueta s'ha dissenyat com un festival urbà que vol aprofitar per vincular-se amb l'oferta cultural i gastronòmica de Figueres. Els museus (Joguet, Dalí i Empordà), les places i els parcs, els comerços, els restaurants (ofereixen menús infantils) i els hotels esdevindran petites subseus d'ambient familiar. "No podem viure d'esquena a la població i hem d'aprofitar-nos de la seva atractiva oferta. Plantegem un model de parc d'atraccions, on la família té diferents paquets per escollir que inclouen des les entrades, l'allotjament o restauració, per exemple". I continua: "Volem que els nens tinguin tot el que té un festival d'adults, però adaptat a la seva mida, i que visquin una gran experiència sent ells els protagonistes", proposa Pasqual.

Un cartell variat

A més de tallers per aprendre a fer uns pastissets de Doraemon o el 50% de descompte als museus de Figueres, l'Acustiqueta ofereix un menú musical ben variat. Divendres 31 d'agost arrenca l'horari infantil a les 11 del matí amb un concert a la Rambla dels Petits Manolos. També hi haurà Reggae per Xics (The Penguins) a la plaça Josep Pla a les sis de la tarda i clouran la festa a la discoteca infantil -amb entrada gratuïta- amb l'actuació del DJ Vedell a l'hotel Travé. L'1 i 2 de setembre hi haurà l'estrena de les noves noies de Macedònia -també han fet el seu relleu generacional-, Guillamino a la Classe de les Girafes, Laia Vehí i Pascal Comelade, entre la vintena d'activitats en clau petita.

"Alguns espectacles són estrena. Tenim grups de música que no fan infantil, però han apostat per fer un xou per a nens, com Petits Manolos. Fins ara, no hi havia cap lloc a Catalunya per citar-se amb un programador i la nostra intenció és que l'Acustiqueta es consolidi també com un espai, una fira, on els programadors vinguin a comprar-hi i l'artista a exhibir-s'hi", conclou Pasqual.

Camaleons versàtils

Sant Cugat del Vallès té el títol honorífic de ser una ciutat molt pensada per a les famílies (és seu de l'associació de famílies nombroses de Catalunya, l'Auditori té molt bona programació familiar, és una de les urbs amb més zones verdes per veí...). "Si Catalunya ha de tenir un festival pensat per als infants i les famílies, el millor lloc és Sant Cugat". Així de convençut es mostra Pep Tugues, director del Teatre-Auditori i codirector, juntament al director artístic, Albert Puig, del Festival Petits Camaleons, que s'hi celebrarà els dies 6 i 7 d'octubre.

En dos dies s'aplegaran 25 artistes catalans en tres escenaris veïns: l'Auditori, l'Escola Municipal de Música i la plaça Victòria dels Àngels. "Tot el que envolta el festival és innovador i està pensat a l'escala dels més petits. Està adreçat a infants de 3 a 12 anys acompanyats, màxim de dos adults. Els concerts duren mitja hora i oferiran entre 8 i 10 cançons màxim perquè els espectadors no es cansin. El volum no superarà els decibels òptims, per protegir-los l'oïda, i l'oferta és constant perquè puguin escollir el que els agrada", enumera Puig.

S'han dissenyat quatre abonaments: blau, verd, groc i vermell, o les entrades senzilles morada i taronja que donen diferents prestacions per a un cartell d'impressió: Gerard Quintana, Las Migas, La Pegatina, Antònia Font, Els Catarres, Joan Colomo, Anna Roig i l'Ombre de ton Chien, Txarango, Lluís Coloma, Lluís Gavaldà, Teràpia de Shock o Amics de les Arts, entre d'altres.

Són uns camaleons ben versàtils. "Fa dos anys que hem estat rumiant aquest festival i fins que no hem aconseguit la qualitat artística que buscàvem no hem parat. Els nens són un públic exigent i els has de donar el millor perquè també estàs fent públic de futur. Ens hem posat en la seva pell i volem que gaudeixin dels festival i que es respiri tranquil·litat a l'entorn de la música", argumenta Puig.

De sud a nord

Aquesta aposta per familiaritzar els nens amb la música de qualitat la comparteixen tots els festivals que han anat sorgint en tot el territori català. El Minipop de Tarragona, per exemple, celebrava la segona edició al juny i ja pensen en la tercera. Els ingredients d'aquest festival són màgics però senzills: un grapat de bona música pop, una mica del millor menjar ecològic, un polsim d'activitats per als que encara no caminen, una bona ració de tallers creatius, una fira de disseny infantil i dos dels paisatges més evocadors de Tarragona, el passeig de les Palmeres i el barri del Serrallo. La gent del Minipop convida les famílies a tastar-ho tot amb la llepolia d'un infant i la gana d'un adult. Tot plegat per deixar un bon gust de boca i ganes de repetir.

La resta de festivals consolidats -com el SonarKids i el Minimúsica- també escalfen motors per preparar la programació per a la primavera i l'estiu vinents. Els organitzadors saben que els nens (i els seus pares) són un públic fidel i de llarg recorregut. Val la pena mimar-los per tenir el futur assegurat.

stats