Arts escèniques

10 espectacles molt recomanables de la Mostra d'Igualada

La 35a Fira d'Espectacles Infantils i Juvenils convida companyies internacionals com DynamO Théâtre, Cas Public i Les Maladroits

4 min
'Fargar', de la Cia. Berta Baliu.

BarcelonaLa 35a edició de la Mostra d'Espectacles Infantils i Juvenils d'Igualada arrenca aquest dijous amb més espectacles al carrer que mai. "Hem augmentat l'oferta gratuïta i oberta a tothom", diu Ramon Giné, el director artístic de la fira des de la 31a edició. Fins al 14 d'abril es podran veure 37 espectacles, dels quals 13 són estrenes. "Ens trobem cada cop més sovint amb peces que tendeixen a una multidisciplinarietat i en què les etiquetes resulten cada cop menys necessàries. Personalment, m'atrau l'aposta per companyies que provoquen un discurs de canvi, que treballen amb l'objectiu de trencar certes barreres estètiques establertes en el llenguatge infantil", afegeix Giné. En aquesta edició també han augmentat l'aposta per les companyies internacionals, com DynamO Théâtre, Cas Public i Les Maladroits. "Ens dirigim a un públic ampli i divers, emmarcant propostes per a la primera infància, passant per l'exigent públic infantil o propostes atrevides dirigides als joves", diu Giné. Des de l'ARA n'hem triat deu.

1. 'Life - Cycle', de DynamO Théâtre (+6 anys)

La companyia DynamO Théâtre, del Quebec, presenta un espectacle a cavall del teatre de moviment i el clown. Una bicicleta esdevé la metàfora de la vida d'un home que, després de molt temps fora de casa, intenta retrobar les arrels que ha perdut. Amb un rerefons màgic, el vehicle de dues rodes representa els girs sorprenents del destí.

2. 'Frères', de Les Maladroits (+12 anys)

La companyia francesa Les Maladroits posa el teatre d'objectes al servei de la història del segle XX. El sucre, el cafè i tota mena d'objectes quotidians narren l'exili de dos germans barcelonins durant la Guerra Civil Espanyola. La taula del menjador es converteix en un tauler d'escacs que ens recorda les vides dels nostres avantpassats.

3. 'Sfumato', de Llum de Fideu (+7 anys)

Homes que són ocells, dones que són plantes... Llum de Fideu omplirà el carrer per fer reflexionar sobre la relació que establim amb altres éssers vius. Sfumato és un espectacle poètic que convida a qüestionar-nos els límits entre els humans, els animals i les plantes.

'Sfumato' de Llum de Fideu.

4. 'Mr. Bo', de Marie de Jongh (+3 anys)

Des del País Basc, la companyia Marie de Jongh presenta el que ells defineixen com a "teatre infantil per a adults i teatre adult per a nens". Mr. Bo és una història sobre el poder i les classes socials. A Bo no li han dit mai que no. Tothom està avesat a obeir-lo cegament, fins que un dia els seus servents es plantegen rebel·lar-se contra la submissió.

5. 'Un tros de pa', de Cia. Les Pinyes (+3 anys)

Un tros de pa és un espectacle sensitiu que juga amb la farina i la massa del pa. En aquesta proposta de la Cia. Les Pinyes, el forn de pa es presenta com un espai per desenvolupar la imaginació i els somnis dels més petits.

6. 'Fargar', de Cia. Berta Baliu (+5 anys)

La Cia. Berta Baliu presenta un dels espectacles més impactants visualment de la Mostra. Quatre intèrprets s'enfilen a una paret per carregar un castell en horitzontal. Estrenada a la inauguració del Museu del Món Casteller de Valls, aquesta proposta renova la cultura catalana a través de la dansa vertical.

'The monsters', de Cas Public.

7. 'The monsters', de Cas Public (+6 anys)

Cas Public és una de les companyies canadenques més conegudes internacionalment. Aquest espectacle evoca els monstres que ens acompanyen des de petits amb una posada en escena tenebrosa, feta de reflexos, objectes il·luminats i música inquietant.

8. 'Cavallet de mar', de Sala Flyhard (+16 anys)

Cavallet de mar és la història del Martí, una persona de 20 anys que ha començat a hormonar-se per canviar de sexe. Està content amb el procés de transició fins que un dia descobreix que ha quedat embarassat. Aquesta proposta de la Sala Flyhard, pensada per al públic adolescent, planteja qüestions al voltant del cos i els codis de gènere que ens imposa la societat.

9. 'B.O.B.A.S.', de Jimena Cavalletti (+6 anys)

Un funeral pot derivar en una comèdia? El trio de clown valencià Jimena Cavalletti capgira el dramatisme que envolta la mort i presenta un espectacle còmic i molt musical, que convida el públic a prendre's amb humor les experiències més tristes.

10. 'Mon pare cremava pedres', d'Escalante i Tian Gombau (+5 anys)

Amb un estil poètic, l'espectacle Mon pare cremava pedres parla dels oficis que a poc a poc van desapareixent. La materialitat dels objectes serveix per fer memòria d'un temps en què l'artesania ocupava un paper central en la nostra societat.

stats