Economia 27/03/2013

Mas-Colell justifica la privatització de l'ATLL per garantir la viabilitat de la companyia

Els consellers d'Economia i de Territori i Sostenibilitat defensen la venda d'Aigües Ter-Llobregat a Acciona. L'empresa va perdre 35 milions

Efe
2 min
Mas-Colell es queixa que no pot anar a cap banc que no sigui l'Estat.  La nova norma pot perpetuar aquesta situació.

BarcelonaEl govern català ha justificat aquest dimecres la privatització de la gestió de l'empresa pública Aigües Ter-Llobregat (ATLL) a Acciona per les urgències financeres del Govern, però també per garantir la viabilitat d'aquesta companyia i del servei que presta.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una compareixença al Parlament català, els consellers d'Economia, Andreu Mas-Colell, i de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, han argumentat que l'augment en la tarifa de l'aigua que comportarà aquesta privatització serà "molt inferior" al que hauria hagut d'aplicar l'ATLL, que acumulava un deute i unes pèrdues que posaven "en greu risc la seva viabilitat", ha dit Mas-Colell.

Actualment, la decisió final sobre l'adjudicació de la gestió d'aquesta companyia pública està en mans del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, ja que ha de resoldre la disputa que mantenen Acciona i el Govern, d'una banda, i Agbar, de l'altra.

Vila ha comentat que la Generalitat recorrerà "possiblement en cassació" en el cas que el TSJC doni la raó a Agbar en les mesures cautelars que ha sol·licitat en el contenciós que manté amb Acciona.

Els representants del Govern han insistit que aquesta empresa es va adjudicar amb "concurrència, publicitat i transparència", i han alertat que si es fes marxa enrere en aquesta privatització, generaria un "greu perjudici" per a les arques de la Generalitat, un argument ja usat pel Govern en els seus recursos davant els tribunals.

L'ATLL va perdre 34,8 milions l'any passat

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha precisat que l'empresa pública Aigües Ter-Llobregat va perdre 34,8 milions d'euros l'any passat, i un total de 128 milions entre 2008 i 2012, i ha especificat que la Generalitat s'ha fet càrrec del seu deute, que és de 850 milions.

Mas-Colell ha insistit que no es tracta d'una venda de l'empresa, sinó d'una "externalització de la gestió", i que aquesta operació ha permès mantenir la plantilla, evitar més retallades de la despesa pública el 2012 i poder afrontar un nivell d'inversions els anys vinents (de 678 milions) que la Generalitat no podia actualment assumir.

Quant a l'evolució de la tarifa de l'aigua, Mas-Colell ha afirmat que ATLL tenia un "dèficit estructural evident" que hauria portat a haver d'augmentar la tarifa de l'aigua de forma substancial.

La privatització d'aquesta companyia, la més gran duta a terme per la Generalitat, és a l'aire des que l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC) va anul·lar l'adjudicació d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL) a Acciona, una decisió que va portar la Generalitat a recórrer la decisió d'aquest ens que depèn de la mateixa administració catalana.

ATLL és l'empresa que presta el servei de proveïment d'aigua "en alta" (des de les conques dels rius fins als dipòsits municipals) a Barcelona i la seva àrea metropolitana, per la qual cosa compta amb quatre grans plantes potabilitzadores, dessalinitzadores, dipòsits i 900 quilòmetres de canonades.

Acciona es presentava al concurs al costat del banc brasiler BTG Pactual i les famílies catalanes Rodés i Godia, mentre que Agbar s'havia presentat amb els fons First State i Caisse Dépot i amb un grup d'empreses catalanes: Copisa, Acsa, Constructora Calaf, Aigües de Terrassa i Aigües de Sabadell.

[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false CA X-NONE X-NONE