Criatures 24/01/2015

Roques amb molta història

El Parc del Turó del Sastre, a Montgat, conserva un preuat patrimoni geològic a l’aire lliure. Un emocionant viatge al passat!

Gemma Castanyer
3 min
Roques amb molta història

“Veus aquesta roca vermella? Té 25 milions d’anys. I aquella d’allà més grisa és granit i té 200 milions d’anys. És espectacular! Aquí es concentra tota la història geològica de Catalunya”, diu l’Albert Vidal. És geòleg de professió i un dels assistents a l’activitat L’itinerari geològic. El turó del Sastre (Montgat), que diumenge passat es va portar a terme dins el vuitè cicle d’activitats als parcs, les platges i els rius metropolitans, gestionat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i el Museu de Ciències Naturals. “He vingut amb la meva dona i la meva filla de quatre anys. Per primer cop puc participar en família en una activitat dedicada a la geologia”, confessa l’Albert.

Com ell, la Rosa Carrer també ha volgut descobrir les singularitats geològiques de l’indret amb l’objectiu de portar-hi els seus alumnes d’ESO i batxillerat: “Sóc professora de ciències naturals d’una escola de Badalona. No coneixia aquest entorn i per això he vingut. Això és un museu a l’aire lliure! És un espai fantàstic per portar-hi els nois i noies i per repassar conceptes com la formació d’una falla o observar els diferents tipus de roca”, explica.

Per a grans i petits

Aficionats a la geologia, experts, professors i també famílies. En total, 31 persones, ple absolut, van poder gaudir d’aquest particular itinerari geològic de la mà del Fernando Carceller, geòleg i educador d’ALOC Natura: “El recorregut transcorre des del mirador del parc metropolità del turó del Sastre fins a la platja de Montgat. Observarem les singularitats geològiques dels diferents turons que afloren al municipi, com el turó de Montgat i el turó de Ribes, que formen part dels espais d’interès geològic de Catalunya”, explica. “Aquest mosaic que veiem aquí contribueix a explicar l’evolució geològica de la costa central catalana. Només trobem materials similars a Montjuïc i en algun turó entre Santa Coloma de Gramenet i Badalona”.

Les explicacions del Fernando capten l’atenció de la Laura i el Joan, dos germans de 12 i 13 anys aficionats a les roques i les pedres. Han vingut amb els seus pares i la resta de família amb l’objectiu de descobrir algun misteri amagat d’aquest parc que tenen tan a prop de casa: “Ens agrada participar conjuntament en activitats vinculades a la natura. Som de Tiana i hem vingut per saber com es va formar el lloc on vivim”, diu.

Nou parc a la XPM

Des del juliol passat el Parc del Turó del Sastre forma part de la Xarxa de Parcs Metropolitans (XPM), un conjunt de 39 parcs, repartits en 26 municipis i més de 200 hectàrees de superfície, gestionats integralment per l’AMB d’acord amb els ajuntaments.

Tot i ser un parc jove, el turó del Sastre té força elements d’interès: el mirador, la singularitat geològica de l’espai i els camins de salut que enllacen amb el Parc del Tramvia i que permeten fer recorreguts d’entre un i tres quilòmetres de distància: “Són propostes adreçades sobretot a la gent gran, amb l’objectiu que adquireixin hàbits de vida saludables. No suposen cap dificultat i estan senyalitzats en tot el recorregut”, apunta Núria Machuca, coordinadora del cicle d’activitats als espais públics de l’AMB.

El Parc del Turó del Sastre s’ha construït respectant les singularitats geològiques de l’espai. Perquè els visitants reconeguin i entenguin el contingut històric de les roques, l’AMB elaborararà un itinerari geològic de l’entorn, com apunta la Dina Alsawi, responsable de parcs metropolitans de la XPM: “De la mateixa manera que alguns parcs ja disposen d’itineraris botànics, ens agradaria oferir informació amb contingut geològic perquè els visitants puguin gaudir al màxim del parc i el seu entorn”.

stats