De la negativa a vendre a l'opa hostil: guia per no perdre's en l'operació BBVA - Sabadell

El banc català supera el primer embat i s'enfronta ara a una operació hostil que neix amb molta oposició

4 min
BBVA-Sabadell-operacio-dolenta-Catalunya_2565953382_75675612_1500x1369

BarcelonaEl consell d'administració del Banc Sabadell va rebutjar aquest dilluns la proposta de compra del BBVA, que el valorava en prop de 12.000 milions, li atorgava tres consellers i mantenia la seu corporativa de Sant Cugat del Vallès. Com a resposta, tres dies més tard el BBVA ha presentat una opa hostil. Aquestes són algunes de les claus per no perdre's.

Per què el BBVA vol el Sabadell?

Per millorar la seva rendibilitat. El banc català està molt sanejat i és molt rendible després de dues retallades de personal posteriors al 2020, data de l'anterior intent del banc d'origen biscaí; a conseqüència de tot plegat ha millorat molt els seus resultats i la seva cotització. El BBVA també vol equilibrar un balanç que està molt exposat a països poc estables com són Mèxic i Turquia.

Per què no un altre banc?

Hi ha altres bancs al món que estan sanejats i són molt rendibles. Però les fusions es fan sempre sobre una premissa: que guanyaràs el negoci del banc adquirit suprimint una part important d'empleats i oficines. Sense que hi hagi duplicitat de càrrecs i concurrència geogràfica d'oficines, aquestes operacions tenen menys sentit. És per això que el BBVA vol comprar un banc d'una zona on ja sigui fort, i el BBVA ho és molt a Catalunya després d'haver-se quedat Unnim (2012) i Catalunya Caixa (2014) en el que equivalia a sis de les deu antigues caixes catalanes.

Per què va fracassar l'intent del 2020?

Perquè el BBVA donava molt pocs diners pel Sabadell (uns 2.250 milions, la cinquena part dels que dona ara) i perquè en l'àmbit personal la negociació entre presidents i consellers delegats (Carlos Torres i Josep Oliu, d'una banda, i Onur Genç i Jaume Guardiola, de l'altra) va estar marcada per la desconfiança. Els directius del BBVA van amagar que s'havien venut una filial als Estats Units que desequilibrava totalment les valoracions dels bancs.

Què ha canviat des d'aleshores?

Tots dos bancs viuen un moment dolç de beneficis i cotització gràcies a la bona gestió i la pujada de tipus. Però val a dir que el Sabadell ha crescut en borsa un 326% des del novembre del 2020, mentre que el BBVA ho ha fet només un 177%.

Per què Oliu ha dit que no també a la recent oferta del BBVA?

Perquè considera, i ho ha transmès al consell, que el banc té recorregut i oferirà alta rendibilitat als seus accionistes encara que segueixi en solitari, i entenien que l'oferta del BBVA era baixa. Val a dir que el consell va prendre aquesta decisió sense unanimitat, contràriament al que va transcendir inicialment.

Què vol dir una opa?

El BBVA manté la seva oferta de remuneració als accionistes, però la farà sense passar pel consell del Sabadell. Ara, en cas que compri el banc català, no ha d'atendre a cap mena de compromís pactat pel que fa a governança, seus operatives a Catalunya o manera de fer la retallada de personal que segueix sempre a aquestes operacions.

Què diran els accionistes del Sabadell a una opa?

Els principals accionistes del banc català són fons financers (BlackRock amb un 3,6%, Vanguard amb un 3,4%, el financer David Martínez amb un 3,4%, Norges Bank amb un 3,1% o Fintech Europe amb un 3,1%) sense ambicions polítiques al Sabadell. Fonts del sector expliquen que és probable que el BBVA ja s'hagi adreçat a tots ells. Tot i que algunes fonts financeres expliquen que hi ha possibilitats que el BBVA se'n surti, l'opinió majoritària és que Torres ho té molt difícil. "Hauria de millorar l'oferta i posar una bona part en efectiu, cosa que el seu balanç pot no aguantar", expliquen, considerant que la proposta és "molt baixa" i que no convencerà els accionistes. "Oliu ho té fàcil, hores d'ara, perquè el temps li juga a favor i el relat també", afegeixen. A més, totes les institucions governamentals hi estan en contra i possiblement també ho estaran les autoritats de la competència.

Com ho veuen els accionistes del BBVA?

Si fem cas de la borsa, no sembla evident que els accionistes del BBVA vulguin una opa. L'acció va caure un 10% amb la primera oferta (al mercat no li va agradar) i encara podria baixar més si hi ha una nova oferta millorada. "Els fons són porucs", explica un veterà banquer. "És possible que els accionistes del BBVA vulguin estar en mercats de més risc i més rendibilitat del que hi ha a Espanya", afegeix un altre. Després de presentar l'opa, el BBVA ha caigut prop d'un 6% en borsa, un nou indici que al mercat no el convenç l'operació, mentre que el Sabadell pujava un 5%. De nou, el valor conjunt dels dos bancs queia.

Com es protegeix un banc d'una opa?

Normalment opta per la via política. De moment el govern espanyol i el govern català ja han plantejat una oposició frontal al moviment. Això pot ser decisiu entre altres coses perquè pot inclinar la balança de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència a vetar l'operació, cosa que està entre les seves funcions. Diferents veus han alertat que la concentració bancària a Catalunya ja és molt elevada (la més alta d'Europa només després de Xipre) i donen per fet que Competència s'hi oposarà. Val a dir que fonts financeres expliquen que les opes financeres són molt difícils de tirar endavant perquè es troben amb "l'oposició del consell del banc comprat, amb els empleats, els clients, les institucions... Són molt difícils i has de posar un preu molt alt que el BBVA no podria pagar perquè no té tant de coixí".

Què passa si l'opa prospera?

Si l'opa tira endavant, el BBVA pot fer el que vulgui amb el Sabadell sense condicions. Un efecte no desitjat de les opes és que tradicionalment la integració d'equips i de sistemes informàtics és molt més difícil de fer en aquests casos.

Què diu el BCE?

El regulador bancari europeu dona suport a les grans fusions entre bancs per augmentar la solidesa del sistema i per, a llarg termini, intentar que hi hagi les ansiades macrofusions entre bancs de diferents països.

stats