Declaració independentista, debat d'investidura i TC: una guia per seguir la setmana més decisiva

LAIA VICENS / MARIONA FERRER FORNELLS

La setmana que demà comença  serà decisiva per al futur del procés independentista. Just el dia que farà un any del 9-N, el Parlament aprovarà la proposta de resolució pactada per Junts pel Sí i la CUP que solemnitza l'inici del procés cap a la independència. Una gest polític històric que no tardarà en ser respost des de Madrid. A la tarda, Artur Mas s'enfrontarà al seu tercer debat d'investidura. Aquest cop, però, no té els vots suficients i no serà investit president de la Generalitat. Aquesta és una guia per no perdre's detall d'una setmana d'alt voltatge tant a Catalunya com a Madrid.

Dilluns, 9 de novembre

Ple de ruptura i inici del debat d'investidura un any després del 9-N

A les 10h començarà el ple extraordinari al Parlament per  votar la resolució independentista de Junts pel Sí i la CUP, que s'aprovarà gràcies als 72 vots favorables. La declaració, però, rebrà els vots contraris de totes les altres formacions. També es votarà la proposta alternativa de Catalunya Sí que es Pot, reclamant un pla de rescat ciutadà i l'inici d'un procés constituent.

Un cop aprovat l'inici del procés cap a la independència, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, aprofitarà un acte de precampanya a Béjar (Salamanca) per anunciar els passos que farà per a impedir que la resolució independentista tiri endavant.

A la tarda, tots els ulls tornaran a centrar-se al Parlament. A les 17h comença el debat d'investidura. El candidat que hi ha sobre la taula és Artur Mas, encara que  no sortirà escollit president perquè tots els grups, excepte Junts pel Sí, votaran en contra. En aquesta primera votació, Mas  necessitaria majoria absoluta (68 escons) per sortir reelegit. Junts pel Sí en té 62. Mas farà el seu discurs d'investidura, en què no té límit de temps, per plantejar perquè vol ser president i amb quin programa de govern. Quan Mas acabi el seu discurs, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, suspendrà la sessió fins l'endemà.

A Madrid, tot i ser festa, el Consell d'Estat, l'òrgan consultiu del govern central, es podria reunir d'urgència per preparar un informe en què amb tota probabilitat aconsellarà el govern espanyol portar la resolució independentista al Tribunal Constitucional.

Dimarts, 10 de novembre

La maquinària de l'Estat reacciona, Mas perdrà la votació

 

A les 10 del matí es reprendrà el ple. El discurs d'investidura serà replicat per cada grup parlamentari durant, com a màxim, 30 minuts. Mas podrà respondre'ls individualment o de manera conjunta i els portaveus dels altres grups tindran dret a rèplica. Ja a la tarda, es procedirà a la votació, en què Mas no podrà ser reelegit president de la Generalitat, perquè no té el suport de la majoria absoluta del ple. Un cop oficialitzada la seva negativa a investir Mas, la CUP proposarà aleshores un nom alternatiu, que tot sembla indicar que serà el de la vicepresidenta del Govern, Neus Munté.

A Madrid, és previsible que es convoqui un consell de ministres extraordinari per aprovar el recurs d'inconstitucionalitat de la declaració de ruptura. Es demanarà l'aplicació de l'article 161.2 de la Constitució, que estableix la suspensió automàtica dels acords que recorre l'Estat per deixar sense "cap efecte" la moció.

Dimecres, 11 de novembre

El TC suspendrà la declaració de ruptura

El Tribunal Constitucional celebrarà un ple extraordinari per admetre a tràmit el recurs del govern espanyol i deixar suspesa per unanimitat la declaració de ruptura del Parlament. Tot i haver deixat debatre el text, s'augura que el TC presenti una sentència dura contra la resolució sobiranista, que serà presentada en unes setmanes.

A l'arena política catalana, dimecres serà un dia, previsiblement, de negociacions. La CUP haurà proposat un nom alternatiu a Junts pel Sí, que haurà d'acordar quina resposta emet. Fins ara, CDC i ERC s'han mantingut ferms en afirmar que el seu candidat és Artur Mas. En cas que hi hagués acord entre les dues formacions, els òrgans de la CUP haurien de validar el pacte.

Dijous, 12 de novembre

Mas s'enfronta a la segona votació

La llei estableix que en cas de perdre la primera votació, es disposa d'una segona oportunitat just al cap de dos dies, en una votació que ja es pot guanyar amb majoria simple. Mas, doncs, podria ser investit si rep més vots a favor que en contra, tot i que la CUP ja ha dit que no li prestarà els dos vots que necessita Mas per ser reelegit. Si en aquesta votació tampoc es desencalla el debat, un fet que no ha ocorregut mai, Forcadell obrirà de nou converses amb tots els grups per proposar un nou candidat.

Si hi hagués acord entre Junts pel Sí i la CUP, la votació del segon debat es faria en base al nom alternatiu pactat entre les dues formacions. Si no hi ha acord, s'obrirà un termini de dos mesos justos a partir de la primera votació: si el 10 de gener no hi ha cap candidat investit, l'Estatut preveu la convocatòria automàtica d' eleccions anticipades, que se celebrarien al març.

El + vist

El + comentat