Política 06/11/2015

Aquest és el calendari de l'Estat per suspendre des del "minut zero" la declaració rupturista

Dilluns mateix demanaran al Consell d'Estat un informe d'urgència i dimecres el TC ja es podria reunir per suspendre la moció

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. EFE

MadridEl govern de Mariano Rajoy vol dissipar ràpidament el gust amarg de la derrota de PP i C's després que el Tribunal Constitucional (TC) no accedís, per unanimitat, a suspendre el ple de ruptura. Per això la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, s'ha afanyat aquest divendres a anunciar tota la maquinària legal que ja tenen a punt per suspendre des del "minut zero" la declaració rupturista. "La immediatesa en l'actuació del govern serà absoluta", ha assegurat durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. Aquests seran els passos:

Dilluns, 9 de novembre

1. Matí: aprovació de la declaració de ruptura al Parlament

2. Migdia: possible declaració institucional des de la Moncloa –tot i que és festiu a Madrid (és l'Almudena, patrona la de la ciutat)– per condemnar la decisió i anunciar l'inici dels tràmits per recórrer la moció al TC. Mariano Rajoy no va dubtar ni un minut el 27 d'octubre, després que Junts pel Sí i la CUP registressin la moció, a sortir des de la Moncloa a fer una declaració institucional. Ara, en campanya pel 20-D i amb la "unitat d'Espanya" com a eix principal del programa del PP, podria fer el mateix. Al matí, però, té un acte a Salamanca.

3. Tarda: reunió d'urgència del Consell d'Estat per elaborar un informe previ al recurs d'inconstitucionalitat. Fonts de la Moncloa han assegurat que l'òrgan consultiu del govern espanyol no té problemes per treballar en dia festiu. De fet, ja fa dies que la Moncloa va activar els seus serveis jurídics perquè preparessin una resposta legal al text de Junts pel Sí i la CUP.

Dimarts, 10 de novembre

4. Convocatòria d'un consell de ministres extraordinari (també podria ser dilluns a la tarda si ho aprofiten gaire) per aprovar el recurs al TC. Es demanarà l'aplicació de l'article 161.2 de la Constitució, que estableix la suspensió automàtica dels acords que recorre l'Estat. L'objectiu és que la moció no tingui "cap efecte".

El govern espanyol i Mariano Rajoy s'haurien estimat més que el PP no se sumés a C’s demanant una mesura que estava condemnada al fracàs atesos els precedents i la preocupació del tribunal per anar amb peus de plom per poder seguir prenent totes les mesures per unanimitat.

D'aquesta manera, Sáenz de Santamaría s'ha aferrat a l'advertència final en la resposta del TC "sobre l'obligació del Parlament a respectar la Constitució".

Dimecres, 11 de novembre

5. Ple extraordinari del TC per admetre a tràmit el recurs i suspendre –per unanimitat– la declaració. Les interlocutòries de dijous als recursos d'empara presentats per l'unionisme –una de resposta al PP i una altra que contestava a la petició de Ciutadans– auguren una sentència dura i inequívoca contra la resolució quan s’aprovi i es recorri.

Al cap d'unes setmanes

6. Resolució unànime del TC per anul·lar la declaració rupturista. "Un cop la declaració s'anul·la i s'estima el recurs d'inconstitucional declarant-la nul·la és com si el text no hagués existit, tal com va passar amb la famosa declaració de sobirania", ha assegurat Sáenz de Santamaría. "Com si mai s'hagués dictat i no pot desplegar els seus efectes", ha afegit.

Una resposta "d'estat"

Sáenz de Santamaría ja no ha volgut parlar només en nom del govern espanyol. Ha assegurat que el recurs d'inconstitucionalitat serà una "resposta d'estat", ja que tenen el suport d'altres partits. "Aquest govern utilitzarà tots els instruments necessaris perquè es compleixi la llei i la unitat d'Espanya. Cada actuació que pretenguin dur a terme al marge de les institucions i les lleis tindrà una resposta de l'Estat", ha dit sense citar explícitament quins seran aquests instruments.

Advertència a Forcadell

Sáenz de Santamaría també ha advertit la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que ella és l'última responsable del que està passant a Catalunya. Per a la portaveu del govern espanyol, Forcadell s'ha de sentir "sens dubte" al·ludida "jurídicament i políticament" per l'advertència del TC. "S'imaginen que el president del Congrés o del Senat hagués tingut la mateixa actitud, deixar sense drets la meitat de la cambra?", s'ha preguntat.

Què passa si el Parlament no acata la decisió del TC?

La declaració de ruptura mateixa preveu la insubordinació tant del Govern com del Parlament a les decisions del TC. La portaveu del govern espanyol ha recordat a la Generalitat que en el moment que l'alt tribunal apliqui la suspensió cautelar, cap de les dues institucions pot dur a terme cap activitat que desenvolupi el que consta en la declaració de ruptura. Si ho fa, ha insistit, el govern espanyol i el TC podran actuar d'acord amb les noves eines que tenen a la seva disposició. L'executiu espanyol actuarà en aquest sentit amb "determinació, fermesa, prudència i proporcionalitat".

stats