Economia 25/06/2013

Goirigolzarri assegura que Bankia no té "necessitats addicionals de capital"

El president de l'entitat diu que Bankia està ben capitalitzada, té una "excel·lent" situació de liquiditat i un balanç "ben aprovisionat"

Efe
3 min

ValènciaEl president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, ha assegurat avui que l'entitat no té "necessitats addicionals de capital" i ha deixat clar que ara el seu objectiu és "crear valor per als accionistes i rendibilitzar la inversió dels contribuents espanyols".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el seu discurs davant la junta general d'accionistes de l'entitat celebrada aquest matí al Palau de Congressos de València, Goirigolzarri s'ha mostrat convençut que Bankia aconseguirà un benefici net de 800 milions d'euros el 2013 i ha insistit en el compromís de l'entitat amb les "necessitats de finançament del teixit empresarial" espanyol.

En la seva segona junta d'accionistes com a president, Goirigolzarri ha explicat que "després d'un any", l'entitat està "ben capitalitzada", amb una "excel·lent" situació de liquiditat i un balanç "ben aprovisionat" que els permet fer front a un entorn complex "com el qual estem tenint".

Com ja va passar l'any passat, molts inversos minoritaris han protestat durant la junta i a l'entrada del Palau de Congressos. El parlament de Gorigolzarri s'ha vist interromput en diverses ocasions pels perjudicats per la venda de participacions preferents, que han fet sonar xiulets i han proferit crits de "fora, fora", "lladre" i "xoriço", enmig d'una cridòria que en ocasions feia difícil sentir les paraules del president de Bankia.

Segons ha explicat Goirigolzarri, Bankia ha generat orgànicament gairebé 50 punts bàsics de capital en el primer trimestre del 2013, "en línia amb els 400 punts bàsics que tenim com a objectiu per al conjunt del nostre pla estratègic", que finalitza el 2015.

A causa d'aquesta generació orgànica de capital, el 'core capital' EBA o capital de màxima qualitat va passar del 9,5% a la fi del 2012 al 10% a la fi del primer trimestre, xifres que inclouen l'impacte de les ampliacions de capital, ha explicat.

Respecte al procés de tancament d'oficines -que ja ha conclòs al País Valencià i la Comunitat de Madrid-, Goirigolzarri ha avançat que estarà acabat el primer trimestre del proper any i ha assegurat que és necessari per limitar "la situació d'incertesa que qualsevol procés d'aquest tipus genera".

Així mateix, Goirigolzarri ha explicat detalladament als accionistes l'estratègia de l'entitat per elevar els seus ingressos, que passa per incrementar la venda de productes "d'alt valor afegit", com a fons d'inversió, o desfer-se d'"actius no estratègics".

També es va referir a la necessitat d'incrementar el crèdit, no només per "generar ingressos i augmentar la rendibilitat" de l'entitat, sinó també perquè són conscients de com és de necessari el finançament per al teixit empresarial espanyol i estan molt compromesos amb això.

Per això, va dir, l'entitat està enfocant l'activitat creditícia en pimes i consum, la qual cosa "ja està començant a donar resultats", com demostra que "en els quatre primers mesos de l'any" la seva quota de mercat ha pujat en ambdues activitats, especialment en pimes.

Goirigolzarri ha recordat que entre les seves primeres decisions al capdavant de Bankia hi va haver la d'abordar en profunditat la millora del govern corporatiu de l'entitat, per la qual cosa "la junta celebrada fa un any va aprovar un consell d'administració integrat per "professionals amb una àmplia experiència al món empresarial".

Situació dels preferentistes

Goirigolzarri també s'ha referit a la situació dels afectats per les participacions preferents. En aquest sentit, el president de Bankia ha dit que fins a dia d'avui, 179 clients minoristes que van comprar productes híbrids, com preferents i obligacions subordinades, ja han recuperat els seus diners.

Goirigolzarri ha precisat que, en total, s'han rebut 144.903 sol·licituds d'arbitratge dins el procés que es va iniciar el 18 d'abril, de les quals 45.000 ja tenen el dictamen de l'expert independent, comptant amb les 179 "positives".

Segons ha explicat Goirigolzarri, les previsions apunten que "de cara a setembre", l'expert independent haurà informat sobre totes les sol·licituds i que "l'últim trimestre de l'any" la Junta Arbitral de Consum haurà resolt la pràctica totalitat dels arbitratges proposats".

[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false ES X-NONE X-NONE