El drama ocult del sensellarisme femení

BarcelonaEl nombre de dones que viuen al carrer és significativament inferior al dels homes, i això fa que sovint el seu drama passi desapercebut, que la seva pobresa estigui invisibilitzada. Es calcula que del miler de persones que dormen al carrer cada dia a Barcelona, unes 80 són dones. El motiu, segons els investigadors, és que el carrer és sempre l'últim recurs per a les dones perquè saben que els és un espai especialment hostil i difícil. És habitual, per exemple, que hagin de fer front a casos de violència o abús sexual. La vida al carrer no és fàcil per a ningú, però encara menys per a les dones. Per això abans d'arribar-hi prefereixen altres maneres de viure que poden ser igual o més dures, com ara compartir infrahabitatges amb molta més gent o viure directament en assentaments barraquistes. Algunes d'aquestes dones, a més, tenen fills a càrrec que pateixen l'estigma del sensellarisme. ¿Algú pot imaginar el que passa pel cap d'una dona que no pot oferir una llar al seu propi fill?

Tot i això, en aquestes condicions tan extremes i adverses, moltes dones aconsegueixen sortir-se'n i les seves històries resulten inspiradores. Aquest diumenge publiquem un dossier especial sobre sensellarisme femení realitzat per la periodista Claudia Frontino i que ha estat guardonat amb el premi d'investigació periodística Montserrat Roig de l'Ajuntament de Barcelona. A més d'explicar el marc general d'aquest tipus de pobresa invisibilitzada, hi expliquem les històries de vuit dones que han viscut l'infern d'haver de buscar cada nit un lloc a recer per dormir. Són la Carmen, la Jimena, la Nora, l'Anna Maria, la Beatriz, la Daybelin, la Julia i la Juana. Cada una ha passat una experiència diferent, però a totes les uneix el fil de la resiliència, de les ganes de sortir del pou per no haver-hi de caure mai més. Gràcies a totes elles coneixem el drama de les dones que treballen com a internes i que no tenen enlloc on anar el dia o els dies que tenen lliures. Per a aquestes dones feina i sostre van de bracet, i la por a perdre el lloc de treball les acompanya sempre. També per a les dones amb fills que viuen als assentaments o en naus abandonades i que saben que els seus fills no diuen mai als seus companys on viuen per no passar vergonya.

Cargando
No hay anuncios

És evident que hi ha entitats com la Fundació Arrels o els serveis socials que intenten fer de xarxa, però no arriben a tot arreu. Moltes d'aquestes dones es troben en situacions molt precàries, i exposades a ser enganyades, estafades o a patir abusos. Cal una feina molt més proactiva d'anar-les a buscar per oferir-los una solució adequada al seu cas. Dins del conjunt del sensellarisme, les dones i els seus fills són la baula més feble, els que estan més exposats. Per sort, cada vegada hi ha més recursos per estudiar aquests fenòmens, i també investigadors com Albert Sales, expert en exclusió residencial de l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona. La conclusió, però, sempre és la mateixa: no hi pot haver una vida digna sense una llar digna.