L'opacitat de l'Estat amb els fons europeus

BarcelonaEl Consell General de Cambres de Catalunya, que aplega les 13 cambres de comerç del país, ha mostrat aquest dilluns la seva preocupació davant l'opacitat que envolta la pròxima convocatòria de les ajudes dels fons Next Generation, el pla de la UE per actualitzar l'economia europea i treure-la de la crisi provocada per la pandèmia. En concret, les cambres es queixen de la manca d'informació i transparència, i temen que el calendari dels concursos, si es dona poc temps a les petites i mitjanes empreses, acabi beneficiant les grans empreses que tenen més recursos i ja treballen habitualment amb els ministeris, amb els quals tenen via directa.

"Ens preocupa molt que amb la mecànica de convocatòries exprés es puguin atendre només determinades empreses estretament vinculades als ministeris convocants", afirmen les cambres. Darrere d'aquesta afirmació hi ha un neguit que s'estén a tot el teixit de pimes català, i la prova és que la setmana passada la patronal Pimec va llançar el mateix missatge. El que demanen tots dos és ben senzill: es tracta de garantir la igualtat d'oportunitats entre les diferents empreses a l'hora d'optar als ajuts, independentment de la seva mida, i d'assegurar també un mínim equilibri territorial. Però tot això és impossible si no hi ha una mínima transparència en tot el procés, que ara per ara centralitza de forma absoluta la Moncloa, i del qual encara no s'han fet públics ni el calendari ni els requisits que es demanaran.

Cargando
No hay anuncios

Els petits empresaris tenen por que el gruix de les ajudes vagi a parar a les grans empreses de l'Íbex, que tenen molta més capacitat per adaptar-se a les exigències que s'acabin imposant i a més tenen via directa amb els ministeris. Per això, per evitar tota mena de suspicàcies, el que seria ideal és que es creés una oficina independent del govern espanyol, amb experts reputats, que es guiessin únicament pels criteris que demana la Unió Europea, és a dir, perquè siguin projectes destinats a l'economia verda i a la digitalització.

El govern espanyol ja ha anat avançant quines seran les seves prioritats, i n'ha assenyalat dues en concret: el cotxe elèctric i la rehabilitació d'edificis per aconseguir que siguin energèticament sostenibles. Però més enllà d'aquests grans anuncis, amb grans xifres i titulars, encara es desconeix la lletra petita del sistema d'adjudicació. Per això és necessari que s'arbitri un mecanisme que permeti a totes les empreses presentar els seus projectes i ser avaluats segons criteris objectius.

Cargando
No hay anuncios

Però més enllà de les prioritats més evidents, com la mobilitat o l'habitatge, caldria reservar una porció important d'aquests fons també per reforçar àmbits com la recerca i la innovació, que seran el que produirà més valor afegit a la llarga. Com ja hem dit moltes vegades, aquests fons representen una oportunitat històrica, i la Generalitat ha d'aprofitar la seva influència a Madrid per assegurar que els diners es destinen als millors projectes i a assolir els objectius marcats per la UE, i no altres.