Mas denuncia "l'asfíxia" financera de la Generalitat: "El govern espanyol va a sac"

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el president de la Generalitat acusa el PP de portar les autonomies a una situació "d'ofegament"

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha denunciat aquest dimecres l'estratègia d'"asfíxia" financera que aplica l'estat espanyol contra la Generalitat. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Mas s'ha queixat que el govern espanyol hagi recorregut al Tribunal Constitucional la mesura de l'euro per recepta farmacèutica: "Van a sac, no et donen alternativa, diuen: ja t'espavilaràs". Per Mas, el govern de Mariano Rajoy està posant "contra les cordes" les autonomies, perquè exigeix uns límits de dèficit molt durs, però alhora les porten a una situació "d'ofegament", tot i ser el primer interessat que cap comunitat autònoma faci "fallida". De fet, creu que cal mantenir una certa "entesa" amb l'Estat, perquè Catalunya "és massa important" per deixar-la caure financerament.

Pel que fa a les negociacions per aprovar una declaració de sobirania al Parlament amb la màxima unitat possible, Mas ha fet una crida al PSC perquè se sumi al consens i eviti, així, quedar alineat amb el PP i ciutadans.

Cas Pallerols i cas Palau

Mas també s'ha referit al cas Pallerols. El president ha justificat que el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, es negui a dimitir, perquè en el seu moment “ja van plegar” els responsables polítics d’Unió implicats en l’afer. Pel que fa al cas Palau, que esquitxa Convergència, ha assegurat que no ha detectat “cap indici d’irregularitat” dins el seu partit, i ha dit que la fundació convergent tornarà “fins l’últim cèntim d’euro” dels diners provinents de convenis amb el Palau de la Música en època de Fèlix Millet. D’altra banda, ha reconegut que en campanya electoral el van afectar les “calúmnies” d’'El Mundo' contra ell: “No sóc una roca”, ha afirmat.


Pelque fa a les negociacions per aprovar una declaració de sobirania al Parlament,amb la màxima unitat possible, Mas ha fet una crida al PSC perquè es sumi alconsens. Segons el president, CiU i ERC li estan posant “les màximes facilitatspossibles” als socialistes, després d’haver renunciat a incloure en el text lesreferències a l’estat propi per a Catalunya. Mas ha recordat que el PSC diuestar a favor del dret a decidir. “No sé com explicaran que no s’hi sumen”, haafegit, abans d’alertar als socialistes que quedar-se fora del consens elssituaria al costat de PP i Ciurtadans.

Pelque fa a la consulta d’autodeterminació, s’ha mostrat convençut que es trobarà “alguna via per donar-li un marc de legalitat”. Tot i intuir que avui per avuiel ‘sí’ a la independència guanyaria a Catalunya, creu que la victòria no seriamassa “folgada”. Per això, ha insistit que cal aprofitar els propers temps pereixamplar la “majoria social” favorable a un estat propi, perquè el referèndumno es guanyi només per un 51%.

Segonsel president de la Generalitat, a Catalunya li cal disposar d’un estat per noquedar “desarmada” i sense instruments davant d’una crisi. “Ara, quan venenmaldades, no tenim capacitat de reacció”, ha lamentat. Malgrat el que pensaMariano Rajoy, ha remarcat que la història recent europea revela que “cada cophi ha més països” i, per tant, tenir un estat català no seria anar en contra dela lògica dels temps. Ara bé, ha reconegut que “no serà un camí de roses”. “Requereixfer molta pinya, no perdre’s en l’estètica, molt coratge i compromís”, ha dit.

Tambéha reptat l’Estat espanyol a plantejar “alguna solució” alternativa a laindependència que sigui “atractiva” per als catalans. “Fins ara, totes lessolucions les hem presentat nosaltres, ells s’han dedicat a retallar-les o passar-lespel ribot”, ha denunciat.

CasPallerols i cas Palau

Tambés’ha referit al cas Pallerols. Mas ha justificat que Josep Antoni Duran iLleida es negui a dimitir, perquè en el seu moment “ja van plegar” elsresponsables polítics d’Unió implicats en l’afer. Pel que fa al cas Palau, queesquitxa Convergència, ha assegurat que no ha detectat “cap indici d’irregularitat”dins el seu partit i ha dit que la fundació convergent tornarà “fins l’últimcèntim d’euro” dels diners provinents de convenis amb el Palau de la Música en èpocade Fèlix Millet. D’altra banda, ha reconegut que en campanya electoral el vanafectar les “calúmnies” d’El Mundo contra ell: “No sóc una roca”, ha afirmat.