Política 22/05/2013

Mas troba “escandalós” el dèficit fiscal català i creu que sense aquest drenatge no hi hauria retallades

El president s'encara amb Sánchez-Camacho per negar el dret del Parlament a aprovar una llei de consultes

R. Mateos / O. March
2 min

Barcelona[if gte mso 9]>

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false ES-TRAD X-NONE X-NONE

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha considerat aquest dimecres “escandalós” que alguns ‘barons’ territorials del PP protestin perquè es concedeixi un sostre més elevat de dèficit públic a Catalunya, sense tenir en compte l’enorme drenatge de recursos que pateix. Mas ha al·ludit així a les balances fiscals del 2010 fetes públiques ahir pel conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, que revelen que més de 16.000 milions d’euros se’n van anar a les arques de l’Estat i ja no van tornar.

En la sessió de control al president de la Generalitat, al ple parlamentari d’aquest dimecres, Mas ha remarcat que aquestes magnituds “segueixen la tònica de sempre”, amb un dèficit fiscal “molt desfavorable” per a Catalunya. Segons Mas, només amb un terç menys d’aquest dèficit fiscal “estructural” s’haurien pogut evitar “totes les retallades” fetes fins ara en despesa pública. “El problema de veritat és aquí”, ha reblat.

Per rebatre qualsevol crítica a la metodologia emprada per calcular les balances fiscals, ha recordat que s’ha utilitzat “la mateixa” que feia servir el conseller d’Economia en temps del tripartit, el socialista Antoni Castells, i ha remarcat que, malgrat que el 2010 el nou acord de finançament negociat amb el govern de José Luis Rodríguez Zapatero ja estava vigent, la mitjana del dèficit fiscal va seguir sent molt elevada.

[if gte mso 9]>

[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false ES-TRAD X-NONE X-NONE