En directe
21/04/2021

Sessió de control al govern al Congrés de Diputats

Acaba la sessió de control al govern espanyol, centrada sobretot en el discurs xenòfob de Vox

Montero acusa el PP de "mentir" amb la promesa de baixada d'impostos per a tothom a Madrid

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha acusat el PP de "mentir" amb la promesa electoral d'abaixar impostos a tothom a Madrid. Per això ha apuntat que si la capital espanyola pot tenir tipus impositius baixos és gràcies a "l'efecte capitalitat de Madrid". "No passa el mateix a Andalusia ni a Feijóo", ha apuntat. "Amb la mentida no es guanyen eleccions", ha afegit, en referència a Isabel Díaz Ayuso, que va dir que volia apujar els impostos només als més rics.

Sanitat defensa ara que el més "ètic" és vacunar per edat per argumentar el 'no' a immunitzar les caixeres de supermercat

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha rebutjat de moment prioritzar les caixeres de supermercat en l'estratègia de vacunació, després d'haver-se convertit en les persones essencials en primeríssima línia, a més dels sanitaris, durant la primera onada. En resposta a una pregunta d'EH Bildu, Darias ha defensat ara que el més "ètic" és vacunar per edat, quan fa pocs mesos l'estratègia era vacunar per sectors. Sense ni citar l'exèrcit, que s'ha considerat "essencial", la ministra s'ha preguntat si no s'haurien de prioritzar també els pescadors o les persones que treballen al camp. "El criteri d'edat és el més just", ha conclòs.

Darias insisteix que no cal un pla B jurídic a l'estat d'alarma

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, no ha sortit del guió escrit per Sánchez el 6 d'abril i ha insistit que el govern espanyol no té intenció de prorrogar l'estat d'alarma més enllà del 9 de maig. També ha reiterat que no hi ha necessitat d'un pla B jurídic, tot i les crítiques del PNB, que és qui ha formulat la pregunta.

La Moncloa acusa d'inacció la Junta Electoral Provincial de Madrid en el cas dels cartells de Vox

Malestar al govern espanyol per la inacció per part de la Junta Electoral Provincial de Madrid, que creu que és qui hauria d'haver actuat d'ofici per retirar els cartells xenòfobs de Vox de l'estació de la Puerta del Sol, a la capital espanyola. Fonts de la Moncloa apunten que l'actuació seria "de manual", però que últimament la Junta Electoral madrilenya "mira cap a una altra banda".

Errejón acusa Ayuso i Vox "d'alimentar discursos d'odi": la primera amb l'estigmatització de les cues de la fam i els segons amb els atacs als menes

El líder de Més País, Íñigo Errejón, ha estat l'únic soci del govern espanyol que ha atacat també Vox pel seu discurs de l'odi. Però en aquest cas ha posat la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, en el mateix sac. En el seu cas per l'estigmatització de les cues de la fam en una intervenció diumenge, i en el cas del partit ultra per "anuncis racistes". Per això ha fet una crida al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, a protegir els drets de les persones LGTBI. Per això ha posat com a exemple que ell no ha hagut mai de suportar acudits per la seva orientació sexual, ni li han dit que no és normal, ni ha hagut de dissimular "la ploma". "És molt senzill: que el que no m'ha passat a mi no li passi mai més a ningú a Espanya", ha conclòs. Marlaska, que és homosexual, li ha respost que era un "afortunat" perquè "d'altres no ho som tant". Ha assenyalat que Més Madrid i el PSOE comparteixen valors "per anar junts no només a Chueca sinó també a Núñez de Balboa".

Marlaska titlla Vox de "feixistes" pel discurs racista i la incitació a l'odi

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, també s'ha unit a la resta del govern espanyol i ha titllat de "feixista" el diputat de Vox que li preguntava -amb la mascareta sota el nas- després que aquest acusés Unides Podem d'alimentar la "violència al carrer" contra el seu partit.

Yolanda Díaz adverteix Vox: "En aquesta sala no hi cap l'odi. Representen el pitjor de vostès mateixos"

La vicepresidenta tercera del govern espanyol, Yolanda Díaz, s'ha unit al front format per la resta de vicepresidentes en contra del discurs xenòfob de Vox. "En aquesta sala no hi cap l'odi", ha advertit la també ministra de Treball. "Espanya és solidària i estaria bé que ho tinguessin en compte cada dia. Estaria bé que ho fessin cada dia quan representen el pitjor de vostès mateixos", ha afegit.

El govern espanyol acusa Vox de traspuar odi: "Vostès no haurien de cabre en la política d'aquest país"

Tant la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, com la segona, Nadia Calviño, han atacat amb vehemència el discurs de Vox amb els menors estrangers i han acusat l'extrema dreta de traspuar "odi". "Vostès no haurien de cabre en la política d'aquest país -ha dit Carmen Calvo-. Li hauria de fer molta vergonya el que li estan fent a la política d'aquest país". Al seu torn, la també ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha acusat Vox d'estendre discursos "homòfobs, horrorosos i masclistes".

Vox insisteix en el discurs xenòfob i defensa les 'fake-news' dels seus cartells a l'estació de la Puerta del Sol

El portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, ha insistit en el discurs racista i xenòfob i l'ha portat a la sessió de control al Congrés. Ha defensat la 'fake-news' dels cartells penjats a l'estació madrilenya de la Puerta del Sol, que està investigant la Fiscalia i que han estat denunciats a la Junta Electoral per incitació a l'odi, i ha insistit que un menor estranger no acompanyat costa 4.700 euros al mes a la Comunitat de Madrid. "No hi ha diners, però sí per mantenir menes a tot Espanya i per pagar l'estança d'immigrants il·legals; mentrestant hi ha espanyols i immigrants legals a la cua de l'atur", ha dit Espinosa de los Monteros.

Calvo acusa el PP de qüestionar la democràcia a Espanya: "¿Creuen que algun òrgan pot suplantar la legitimitat del govern que surt de les urnes?"

La sessió de control ha començat amb un nou xoc entre el PP i el PSOE. La portaveu popular, Cuca Gamarra, ha preguntat a Carmen Calvo per què el govern espanyol "ignora" els informes del Consell d'Estat. La vicepresidenta primera li ha replicat que no és així i ha acusat Pablo Casado de qüestionar la democràcia assenyalant que és més legítim el que diu un òrgan consultiu que l'executiu espanyol. "¿Creuen que algun òrgan pot suplantar la legitimitat i les competències del govern que surt de les urnes?", ha preguntat, i ha afegit que el seu govern hauria d'explicar a Europa què opina el PP de la democràcia. "Al govern no el suplanta ningú perquè és el que surt directament de les urnes", ha conclòs Calvo.

Bon dia! Comença la sessió de control al Congrés. Avui sense Sánchez, que és a Andorra a la Cimera Iberoamericana

En plena campanya electoral madrilenya, govern espanyol i oposició es veuen les cares en una nova sessió de control al Congrés que es preveu d'alt voltatge. Aquest cop, però, no hi ha el president espanyol, Pedro Sánchez, que no es confrontarà amb Pablo Casado perquè és a Andorra a la Cimera Iberoamericana. Pren la paraula la portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, que pregunta a la vicepresidenta primera, Carmen Calvo.