En directe
10/03/2021

Sessió de control al govern espanyol al Congrés de Diputats

Jiménez-Becerril (PP): "ETA no està derrotada, segueix allà representada"

La diputada del PP Teresa Jiménez-Becerril ha afirmat que "ETA no està derrotada" perquè "segueix allà representada" assenyalant la bancada d'EH Bildu, i ha acusat Arnaldo Otegi de disparar a Gabriel Cisneros tot i que en va ser absolt. En una pregunta al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, arran de l'acte de la setmana passada en què es van trepitjar amb una piconadora armes d'ETA i dels Grapo abans de ser destruïdes, ha acusat Sánchez de pactar amb l'esquerra abertzale i Marlaska s'ha preguntat per què utilitzen el terrorisme d'ETA "quan ja no existeix". "Prou d'oportunisme i d'utilitzar el terrorisme com a arma de confrontació", ha demanat el ministre.

Montero reclama a ERC que no qüestioni la tasca d'Hisenda per atacar la monarquia

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha acceptat que Esquerra "desqualifiqui" la monarquia, però que no ho faci a través de posar en dubte la feina de l'Agència Tributària. En resposta a la diputada republicana Carolina Telechea, Montero ha carregat contra la seva intervenció per "intentar aparentar que hi ha un tracte de favor amb la Casa del Rei". "Això és fals", ha assenyalat la ministra, que ha insistit que Hisenda continuarà "perseguint qualsevol irregularitat, la protagonitzi qui la protagonitzi".

Calviño demana a Cs el seu suport al pla d'ajudes d'11.000 milions d'euros

La vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Nadia Calviño, ha demanat a Cs el seu suport per a la convalidació del decret que aquest divendres s'aprovarà amb un pla d'ajudes d'11.000 milions d'euros. La presidenta del partit taronja, Inés Arrimadas, ha advertit que s'hauria pogut impulsar abans si s'haguessin aprovat els pressupostos amb Cs i no amb ERC i Bildu, i ha proposat un pla de 15.000 milions d'ajudes, 9.000 milions dels quals haurien de ser ajudes directes a través d'un pla europeu en què el deute no computaria, segons ha explicat. Calviño ha replicat que aquesta qüestió li sonava a una "recepta miraculosa" i ha instat Arrimadas a parlar amb els seus eurodiputats perquè l'informin millor.

Iglesias subratlla que el suplicatori de Puigdemont es va aprovar amb "poc més" del 50% dels vots

Pablo Iglesias ha subratllat que el Parlament Europeu va aprovar el suplicatori contra Puigdemont, Comín i Ponsatí amb "poc més" del 50% dels vots i ho ha comparat amb els dos anteriors, que es van aprovar amb el 95% de vots afirmatius. "Reflexionin si hi ha o no un problema polític", ha afirmat el vicepresident segon en resposta al secretari general del PP, Teodoro García Egea, que l'ha acusat durant la seva intervenció de ser la "violència al carrer personificada al govern".

Gamarra recorda al govern espanyol que no ha convocat la conferència de presidents autonòmics per avaluar l'estat d'alarma

La portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha recordat a la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, que Sánchez no ha convocat els presidents autonòmics per avaluar l'estat d'alarma. Està previst en el decret que el cap de l'executiu ho faci. Gamarra també ha preguntat quan arribarà l'auditoria independent sobre la gestió del coronavirus que es va prometre i ha recordat que molts contagis es podrien haver evitat si no hi hagués hagut manifestacions el 8-M del 2020. Calvo ha acusat el PP d'incorporar-se "a l'últim minut" al feminisme instrumentalitzant el 8-M.

Sánchez torna a retreure a Vox que equipari l'etapa democràtica i la franquista

Sánchez ha tornat a retreure a Vox que equipari l'etapa democràtica i la franquista, després d'una nova intervenció crispada del líder de l'extrema dreta, Santiago Abascal, que li ha preguntat a qui pretenia "insultar" quan va dir que per a Vox les dones eren un simple "objecte sexual", a la qual cosa Sánchez ha replicat que es referia a la ultradreta. "Si se senten al·ludits...", ha respost el president espanyol.

Casado demana a Sánchez que cessi Iglesias pel vot en contra de Podem al suplicatori

El president del PP, Pablo Casado, ha demanat al president espanyol, Pedro Sánchez, que cessi el vicepresident segon, Pablo Iglesias, després que Podem votés en contra ahir del suplicatori dels exiliats al Parlament Europeu. El líder conservador ha iniciat així una pregunta sobre les xifres de l'atur, en la qual ha acusat l'executiu "d'incompetència" i ha vaticinat que les reformes no arribaran fins que governi el PP. Com és habitual, Sánchez ha esquivat les crítiques acusant el PP de ser "l'aperitiu del plat fort que ve després", en referència a Vox.