Societat 10/05/2013

Rajoy ajorna la llei Wert

El govern espanyol fa marxa enrere i no portarà al consell de ministres d'aquest divendres la polèmica Lomce a causa de la pressió de la comunitat educativa

Ara
2 min

BarcelonaLa pressió de la comunitat educativa ha fet efecte, almenys de moment. Si el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, no convenç a última hora Mariano Rajoy amb arguments purament d'interès polític, l'aprovació de la llei orgànica de millora de la qualitat educativa (Lomce) quedarà ajornada una setmana més. Fonts de la Moncloa van assegurar ahir a l'ARA que encara queden serrells per tancar. En la pràctica, vol dir que avui Wert s'aixecarà de la taula del consell de ministres amb el mandat de dialogar amb el món de l'ensenyament per intentar rebaixar la tensió provocada i polir, entre tots, un text amb les observacions que va fer el Consell d'Estat. De fet, aquest òrgan consultiu ja li va recomanar que amb una llei de tanta transcendència hauria "d'assolir un acord general de les forces polítiques i socials per buscar un text que doni més estabilitat al sistema educatiu".

Probablement no s'admetrà de manera oficial, però el malestar provocat a tot arreu per l'actitud de Wert, palpable amb la vaga d'ahir, ha fet que, in extremis ,el govern central hagi frenat en sec el ministre. Les sortides de to del titular d'Educació, ovacionades des de les bancades populars, ara ja no fan tanta gràcia i les veus del PP que demanaven més diàleg amb tots els actors implicats en l'ensenyament ahir es multiplicaven als passadissos del Congrés de Diputats.

Tot i que des del ministeri s'insistia a assegurar quasi al cent per cent que la llei s'aprovaria avui, hi ha un detall del ministre que cal tenir en compte: va sol·licitar comparèixer al Congrés per explicar la llei i es van tancar agendes per al dia 22 de maig. Ara la gran incògnita és saber fins a quin punt Wert està disposat a negociar i fer cas del Consell d'Estat i, sobretot, com resoldrà els suggeriments del dictamen, que recomanen no eliminar educació per a la ciutadania i no incloure en el text legislatiu que el cost de l'escolarització en castellà ha d'anar a càrrec de la Generalitat perquè "afecta l'àmbit de decisió de les comunitats autònomes".

[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false CA X-NONE X-NONE