Política 16/01/2013

Mas obre la porta a formular més d'una pregunta en la consulta

En una entrevista a Catalunya Ràdio, remarca que la pregunta ha de ser "clara" i "sobre l'estat propi", però evita discutir si s'ha de parlar d'independència o no. Repta l’Estat a plantejar "alguna solució" alternativa a la independència que sigui "atractiva" per als catalans. Intueix guanyaria el 'sí' però amb una majoria no gaire "folgada"

Ara
3 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, als estudis de Catalunya Ràdio durant l'entrevista amb Manel Fuentes / GOVERN

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha obert la porta aquest dimecres a formular més d'una pregunt en la consulta sobiranista que ha d'impulsar el Parlament de Catalunya. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Mas ha remarcat que la pregunta ha de ser "clara" i "sobre l'estat propi", però ha evitat discutir si s'ha de parlar d'independència o no. També ha apuntat que hi podria haver una o més preguntes, "com volien inicialment els escocesos". En qualsevol cas, ha remarcat que quan arribi el moment, en el sí de CiU i de tots els partits, "serà el moment de les últimes decisions i tothom s'haurà de posicionar".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Alerta el PSC que si no se suma a la declaració quedarà alineat amb el PP i C's

El president ha fet una crida al PSC perquè se sumi al consens per tal d'aprovar una declaració de sobirania al Parlament amb la màxima unitat possible. Segons Mas, CiU i ERC li estan posant "les màximes facilitats possibles" als socialistes, després d’haver renunciat a incloure al text les referències a l’estat propi per a Catalunya. Mas ha recordat que el PSC diu que està a favor del dret a decidir. "No sé com explicaran que no s’hi sumen", ha afegit abans d’alertar els socialistes que quedar-se fora del consens els situaria al costat de PP i Ciutadans.

Majoria pel 'sí' no gaire "folgada"

Pel que fa a la consulta d’autodeterminació, s’ha mostrat convençut que es trobarà "alguna via per donar-hi un marc de legalitat". Tot i intuir que ara com ara el 'sí' a la independència guanyaria a Catalunya, creu que la victòria no seria gaire "folgada". Per això, ha insistit que cal aprofitar els propers temps per eixamplar la "majoria social" favorable a un estat propi, perquè el referèndum no es guanyi només per un 51%.

Segons el president de la Generalitat, a Catalunya li cal disposar d’un estat per no quedar "desarmada" i sense instruments davant una crisi. "Ara, quan vénen mal dades, no tenim capacitat de reacció", ha lamentat. Malgrat el que pensa Mariano Rajoy, ha remarcat que la història recent europea revela que "cada cop hi ha més països" i, per tant, tenir un estat català no seria anar en contra de la lògica dels temps. Ara bé, ha reconegut que "no serà un camí de roses". "Requereix fer molta pinya, no perdre’s en l’estètica, molt coratge i compromís", ha dit.

Demana solucions "alternatives"

També ha reptat l’estat espanyol a plantejar "alguna solució" alternativa a la independència que sigui "atractiva" per als catalans. "Fins ara, totes les solucions les hem presentat nosaltres, ells s’han dedicat a retallar-les o passar-hi el ribot", ha denunciat.

"Van a sac, no et donen alternativa"

Mas també denunciat l'estratègia d'"asfíxia" financera que aplica l'estat espanyol contra la Generalitat. El president s'ha queixat que el govern espanyol hagi recorregut al Tribunal Constitucional la mesura de l'euro per recepta farmacèutica: "Van a sac, no et donen alternativa, diuen: ja t'espavilaràs". Per Mas, el govern de Mariano Rajoy està posant "contra les cordes" les autonomies, perquè exigeix uns límits de dèficit molt durs però alhora les porten a una situació "d'ofegament", tot i ser el primer interessat que cap comunitat autònoma faci "fallida".

[if gte mso 9]>

Pelque fa a la consulta d’autodeterminació, s’ha mostrat convençut que es trobarà “alguna via per donar-li un marc de legalitat”. Tot i intuir que avui per avuiel ‘sí’ a la independència guanyaria a Catalunya, creu que la victòria no seriamassa “folgada”. Per això, ha insistit que cal aprofitar els propers temps pereixamplar la “majoria social” favorable a un estat propi, perquè el referèndumno es guanyi només per un 51%.

Segonsel president de la Generalitat, a Catalunya li cal disposar d’un estat per noquedar “desarmada” i sense instruments davant d’una crisi. “Ara, quan venenmaldades, no tenim capacitat de reacció”, ha lamentat. Malgrat el que pensaMariano Rajoy, ha remarcat que la història recent europea revela que “cada cophi ha més països” i, per tant, tenir un estat català no seria anar en contra dela lògica dels temps. Ara bé, ha reconegut que “no serà un camí de roses”. “Requereixfer molta pinya, no perdre’s en l’estètica, molt coratge i compromís”, ha dit.

Tambéha reptat l’Estat espanyol a plantejar “alguna solució” alternativa a laindependència que sigui “atractiva” per als catalans. “Fins ara, totes lessolucions les hem presentat nosaltres, ells s’han dedicat a retallar-les o passar-lespel ribot”, ha denunciat.

CasPallerols i cas Palau

Tambés’ha referit al cas Pallerols. Mas ha justificat que Josep Antoni Duran iLleida es negui a dimitir, perquè en el seu moment “ja van plegar” elsresponsables polítics d’Unió implicats en l’afer. Pel que fa al cas Palau, queesquitxa Convergència, ha assegurat que no ha detectat “cap indici d’irregularitat”dins el seu partit i ha dit que la fundació convergent tornarà “fins l’últimcèntim d’euro” dels diners provinents de convenis amb el Palau de la Música en èpocade Fèlix Millet. D’altra banda, ha reconegut que en campanya electoral el vanafectar les “calúmnies” d’El Mundo contra ell: “No sóc una roca”, ha afirmat.

[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false ES-TRAD X-NONE X-NONE