Escudella de Sant Antoni: La tradició més arrelada

Milers de persones surten al carrer el 17 de gener per participar en les escudellades populars

Marta Tort
15/01/2016

Una de les tradicions que té més tirada a Andorra són les escudelles populars que se celebren per Sant Antoni. Tot i el fred que acostuma a fer la segona quinzena de gener, milers de persones surten al carrer per degustar aquest plat contundent, que es prepara, se serveix i es menja a l’aire lliure a les principals places del país.

Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i la Massana celebren aquesta festivitat el 17 de gener, coincidint amb Sant Antoni Abat, mentre que Encamp i Canillo (on s’anomena “vianda”) traslladen la festa al cap de setmana més pròxim, és a dir que aquest any totes cinc ho celebraran el proper diumenge. En canvi, Sant Julià de Lòria la fa coincidir amb la festivitat de Sant Sebastià, el 20 de gener. El Pas de la Casa també desafia el fred i celebra l’escudella de Sant Antoni el cap de setmana següent d’haver tingut lloc a Encamp.

Cargando
No hay anuncios

Els Antonis recuperen la tradició

L’origen d’aquesta festa, recuperada fa més de 40 anys, prové del fet que per aquesta data s’acostumava a repartir menjar entre els més pobres. La recuperació va venir gràcies a un grup d’amics de l’avinguda Meritxell d’Andorra la Vella, que celebraven la seva onomàstica aquell dia i que van decidir convidar els veïns per fer una festa més popular. En un primer moment van instal·lar les fogaines al mig de l’avinguda, i després, a causa del gran èxit, les van traslladar a la plaça Rebés, davant del restaurant La Truita, d’Antoni Puigdellívol, un dels impulsors. Més tard la festa es va ubicar a la plaça del Poble i actualment té lloc a la plaça Guillemó.

Cargando
No hay anuncios

Deu anys més tard de començar la festa es va crear la Confraria d’Escudellaires, que va decidir implicar les altres parròquies dedicant-hi una olla a cadascuna. De mica en mica, la resta de parròquies també van començar a organitzar la seva pròpia escudellada. La que també té una llarga trajectòria és la d’Escaldes-Engordany, organitzada per l’Associació dels Amics del Pont dels Escalls des de fa 33 anys.

A Catalunya, la festa consisteix en beneir els animals de companyia, tenint en compte que sant Antoni Abat és el patró dels animals de peu rodó i, per extensió, de tots els animals domèstics. Aquesta tradició també se celebra a Canillo des de fa sis anys -antigament es beneïa el bestiar dels ramaders- i durant les misses dedicades a sant Antoni, com és el cas de la de Sant Julià de Lòria.

Cargando
No hay anuncios

La parròquia que fa la festa més completa és la Massana, ja que el patró d’aquesta població és precisament Sant Antoni. La festivitat comença amb una missa a la capella de Sant Antoni de la Grella i, abans de l’àpat, se celebren els tradicionals Encants, que consisteixen a subhastar lots de productes tradicionals (coques, embotits típics, etc.) gentilesa dels comerços o dels particulars de la parròquia i que serveixen per recaptar fons per a causes solidàries. Aquesta activitat també se celebra a Canillo i a Encamp, mentre que a Escaldes-Engordany es fa per la Candelera.

Cuinat a poc a poc

Cargando
No hay anuncios

Un dels secrets de les escudelles que se serveixen per Sant Antoni és la dedicació i les hores de cocció. Així, les olles comencen a bullir de matinada perquè l’àpat estigui llest al migdia. L’altra característica és la varietat i la qualitat dels ingredients que conté el plat, que van des de les verdures i els llegums (mongeta, patata, cigrons) o els fideus, a carn de vedella, de porc, botifarra blanca i negra, bringuera, mandonguilles i gallina.