Fins a 11 milions d’unitats a la IGP Calçot de Valls aquesta campanya

La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls superarà la producció dels darrers anys.

J.s.
22/01/2016

VallsLa Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls preveu superar una mica la producció dels últims anys i podria arribar als 11 milions de calçots, segons indica el seu president, Sebastià Banús. La IGP Calçot de Valls aplega la producció de les comarques de l’Alt i el Baix Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès, amb l’objectiu de garantir uns mínims de qualitat davant l’extensió dels camps de cultiu d’aquest tipus de ceba dolça i el seu consum per la resta de Catalunya i fins i tot a l’estat espanyol. Banús destaca que l’IGP Calçot de Valls també reinvindica l’origen vallenc dels calçots i la calçotada.

Banús assenyala que aquest any el preu del calçot és més baix, al voltant dels 10 euros per unitat, a causa d’una tardor i un hivern de temperatures altes que ha fet avançar la collita i augmentar l’oferta al mercat, un fet que també ha passat en altres cultius hivernals, com el cas del bròquil. Els calçots es collien tradicionalment entre els mesos de febrer i març, però en els últims anys s’ha avançat l’inici de la temporada a mitjan novembre i s’ha allargat fins ben avançat l’abril.

Cargando
No hay anuncios

La IGP Calçot de Valls va aparèixer l’any 1995 com a resposta a la demanda dels pagesos del Camp de Tarragona d’aconseguir un reconeixement adequat a la qualitat del producte. Els calçots emparats per la IGP es reconeixen perquè estan lligats amb un fil blau, del qual penja una etiqueta numerada amb el nom del productor.

El Calçot de Valls ha de tenir una cama blanca de 15 a 25 centímetres de llarg i un diàmetre de 5 centímetres, i una arrel d’entre 1,7 i 2,5 centímetres. A més, haurà de presentar les qualitats organolèptiques de la Indicació Geogràfica Protegida. Per portar el control de qualitat, el consell regulador delega les funcions a una entitat de control i certificació independent.