GASTRONOMIA

El romesco protagonitza un congrés internacional

Serà a Tarragona els pròxims 1 i 2 d’octubre i aplegarà fins a nou xefs amb estrella Michelin

ARA
16/09/2025

TarragonaEls pròxims 1 i 2 d'octubre Tarragona vol convertir-se en l'epicentre gastronòmic de Catalunya amb la celebració del I Congrés d'Investigació Tècnicocultural del Romesco de Tarragona. Es portarà a terme al Palau de Fires i Congressos de Tarragona i comptarà amb la participació de nou cuiners amb estrella Michelin i amb una àmplia participació de professionals de prestigi del país en dues jornades que inclouen taules rodones, showcookings i tallers en directe, ponències internacionals, networking i degustacions al voltant del romesco, una de les salses i plats més emblemàtics de la cuina catalana.

El congrés es marca tres objectius principals: sembrar consciència col·lectiva sobre el valor identitari del romesco, obrir una nova narrativa per projectar Tarragona a través del romesco i activar la implicació dels professionals del sector gastronòmic.

Cargando
No hay anuncios

El president del Comitè Científic del Congrés, Txaber Allué, explica que aquest esdeveniment ja fa anys que es cou entre la societat civil tarragonina perquè “el romesco mereix un reconeixement i s’ha de treballar per promocionar-lo”. Allué defineix el romesco com una família de salses i plats que abasta, per exemple, el romesco mariner tan arrelat al barri del Serrallo de Tarragona, el romesco d’interior, la salsa salvitxada que acompanya els calçots o el romesco colomí, típic de Santa Coloma de Queralt i que es cuina amb bacallà. Adverteix, però, que el romesco el podem trobar amb conill, pollastre, cua de bou o tripa, i assenyala que és un plat de la cuina popular, que es feia a les barques que sortien a pescar des dels ports de Tarragona o Cambrils, però també s’ha obert camí en l’alta cuina i ho demostra que totes les estrelles Michelin de la província de Tarragona menys una prendran part al congrés.

I és que en les sessions tècniques i taules rodones hi haurà xefs amb estrella Michelin com Eduard Xatruch (Disfrutar), Jordi Vilà (Alkimia), Josep Moreno (Deliranto), Diego Campos (Rincón de Diego), Rafel Muria (Quatre Molins), Fran López (Villa Retiro), Vicent Guimerà (L’Antic Molí), Aitor López (Citrus del Tancat) i Jeroni Castell (Les Moles).

Cargando
No hay anuncios

Un dels moments més esperats tindrà lloc l’1 d'octubre amb la ponència conjunta de Maria Nicolau, reconeguda cuinera i divulgadora gastronòmica, autora de llibres d'èxit i referent en la defensa de la cuina catalana d'arrel, juntament amb Miquel Bonet, periodista i cronista gastronòmic, cèlebre per la seva capacitat per transmetre la història i l'ànima de la cuina tradicional. Els acompanyarà Damià Amorós, historiador de l’art i museòleg, divulgador cultural amb una mirada singular sobre el patrimoni gastronòmic com a part essencial de la nostra identitat. Seran protagonistes d'una sessió que combinarà cuina en directe, conversa i reflexió històrica, en una oportunitat única per veure en acció dues veus imprescindibles de la gastronomia nacional al costat de l'historiador Damià Amorós.

Vocació de continuïtat

El president del Comitè Científic del Congrés considera que hi ha un buit al voltant de la recerca sobre el romesco. “Ens falta una tesi doctoral i papers sobre aquest producte. D’aquest congrés ens quedaran els documents que es generin i això serà molt rellevant”, afirma Allué, que assenyala que neix amb vocació de continuïtat, tot i afegir que en edicions futures no s’haurien de quedar només en el romesco i que es poden tractar altres productes típics de la gastronomia tarragonina, com la gamba vermella o el peix blau.

Cargando
No hay anuncios

El preu de la inscripció al congrés és de 80 euros i dona accés a totes les activitats, tallers, taules rodones i àpats inclosos al programa.