QUÈ FEM AQUEST CAP DE SETMANA?

Santa Coloma de Queralt, entre el paisatge i la història

És la capital de la comarca natural de la Baixa Segarra

Ara
15/06/2016

Santa Coloma De QueraltEn plena vall del Gaià, entre les serres d’Aguiló i del Codony, s’aixeca Santa Coloma de Queralt. Adscrita actualment a la Conca de Barberà, té una identitat pròpia: és el centre de la comarca natural de la Baixa Segarra. Nascuda en terra de frontera, és una esplèndida combinació entre paisatge i història.

Castell dels Comtes

Santa Coloma de Queralt i l’estructura actual del centre de la vila estan íntimament relacionades amb l’època medieval. La ruta comença al castell, presidit per una imponent torre del segle XI i lligat a la nissaga catalana dels Queralt, una de les famílies més poderoses i influents de l’Edat Mitjana, que va donar personatges com Pere II, Pere III i Dalmau I. Hi podem observar elements arquitectònics de tres períodes: gòtic, renaixentista i barroc. Destaquen l’escalinata i el fresc renaixentista al·legòric al riu Tíber.

Cargando
No hay anuncios

Sortint del castell, i travessant el pati d’armes, arribarem als carrers de l’antic call jueu, que ens duran fins a l’església gòtica de Santa Maria, on sobresurt el robust campanar de 40 metres d’alçada. A la plaça Major, porxada, hi destaca la Casa de la Vila, del segle XVIII, i les balconades de ferro forjat. Santa Coloma guarda encara un parell de joies més: l’ermita de Santa Maria de Bell-lloc i la font dels Comtes o font de Canelles.

Paisatge de cromatismes

Cargando
No hay anuncios

Els camps de cereals tacats per petits boscos de pins i roures converteixen l’entorn de Santa Coloma en una xarxa de rutes atractives, com la dels Molins. Resseguint el riu Gaià, s’hi troben les restes de vuit molins fariners, la resclosa del riu, el pou de gel i l’ermita romànica de Sant Salvador de Figuerola. La ruta del Romànic o la ruta dels Castells ens endinsaran en uns paratges naturals inèdits, com Santa Perpètua de Gaià o Sant Martí de Brufaganya. Les rutes estan disponibles a la pàgina web www.stacqueralt.altanet.org.

Tradició gastronòmica

Cargando
No hay anuncios

Un dels tresors de la cuina colomina és el bacallà amb romesco, un plat elaborat amb esqueixada, bitxo i espècies que podreu tastar a l’Aplec del Romesco (tercer diumenge de juliol) o en alguns restaurants del poble. De reconeguda fama és també el safrà colomí. El podrem tastar i conèixer a la fira Som Terra de Safrà, que se celebra el segon dissabte de novembre. No us oblideu del cóc d’arengada, botifarra o llom, la cervesa artesana, els embotits i les delícies de les pastisseries, com els carquinyolis i les teules, que us endolciran el camí de tornada.