Tarragona redescobreix el seu passat vitivinícola amb l’embutada

Nou cellers participen el proper dissabte a la festa del vi novell, que permetrà conèixer alguns trulls antics on s’elaborava vi, situats a la Parta Alta

Ara
16/11/2016

TarragonaSanta Teca recupera la festa del vi novell a Tarragona, coneguda amb el nom d’embutada. Els organitzadors del Mercat de Territori preparen una jornada cultural, patrimonial i festiva que tindrà lloc el dissabte 19 de novembre a la plaça del Fòrum i al carrer Ventallols de Tarragona, durant la qual es podrà degustar el vi de l’any de diferents cellers i es recrearà el procés d’obtenció del vi dels trulls que amaguen algunes cases de la Part Alta. Durant la festa, es podrà conèixer i beure amb l’embut, l’eina amb el bec girat que dóna nom a la cita i amb la qual els tarragonins consumien popularment el vi novell.

La plaça del Fòrum i el carrer Ventallols tornaran a fer olor de vi des de les nou del matí fins gairebé les 20h. Branques de pi, portadores de fusta i bocois tornaran a visitar la Part Alta per recordar el passat vitivinícola de la ciutat i celebrar l’arribada del primer vi de l’any, amb la participació de 9 cellers elaboradors de la zona.

Cargando
No hay anuncios

La plaça del Fòrum acollirà els estands dels cellers Bàrbara Forès (DO Terra Alta), Cellers Singulars -Mas del Botó, Vins Suñer, Celler Mas Bella- (DO Tarragona), Celler 9+, Celler Comalats (DO Costers del Segre), Celler Tuets Vi Natural, Celler NiNi i El Solà d’Ares. Els productors serviran vi de l’any de la bóta, però també donaran a tastar als assistents altres referències embotellades.

L’activitat coincidirà amb el mercat ecològic que els dissabtes al matí s’instal·la al Fòrum de Tarragona i començarà amb una clotxa de sardines i vi. Des d’aleshores, se succeiran activitats diverses per a tots els públics, amb degustacions, música i jocs tradicionals com el futbolí.

Cargando
No hay anuncios

Per als més petits, s’ha previst una activitat infantil, a les 11.30 hores, que consistirà en una trepitjada de raïm, amb la col·laboració de l’Enclusa. A partir de les 13hores, Morena Tradipatxanga posarà la música per encetar l’hora del vermut, amb versions dels hits de música lleugera i “patxanguera” de les últimes dècades, amb lletres en català i fent girs originals i humorístics. Al migdia, hi haurà cassola de tros i fideuada per a tots els assistents. La gastronomia anirà a càrrec del restaurant Almosta i La Toneta.

El carrer Ventallols, per altra banda, serà un punt d’atenció molt important per conèixer la festa de l’embutada. És en aquest punt on es recrearà com s’obtenia antigament el vi que fermentava als trulls. Al costat del restaurant Almosta, situat al número 13, se n’han localitzat tres de gran capacitat on, probablement, en properes edicions hi fermentarà el raïm. L’explicació anirà a càrrec del tarragoní Jordi Bertran, gestor cultural, cronista i escriptor.